Туршията е традиционна за всяка българска трапеза през зимните месеци.

...
Туршията е традиционна за всяка българска трапеза през зимните месеци.
Коментари Харесай

Три неустоими рецепти за селски туршии

Туршията е обичайната за всяка българска софра през зимните месеци. Тя е отлично мезе за ракия и вино. Еднакво обичана е както от месоядци, по този начин и от вегетарианци. Също по този начин е и един прелестен метод да си напомним за идните топли месеци. По мотива ето и три неустоими предписания за селски туршии:

Туршия с мариновани дюли

За тази не толкоз известна туршия ще са ви нужни 14 кг дюли, 2.5 кг захар, 2 л оцет, 10 г карамфил, 5 г канела, 3 л вода

 Туршия от дюли

Начин на подготвяне: Измийте добре и нарежете дюлите на идентични резени. Почистете частите от плода от семките и каменистите кафези. След това резените се обелват. Направете солен разтвор от три литра вода, смесени с две супени лъжици сол. Поставете дюлите в разтвора, с цел да не потъмнеят. Марината се подготвя, като към леко затопления оцет добавите захарта и бъркате, до момента в който се разтопи. Добавете карамфила, канелата и водата. Кипнете течността.

Бланширайте за 10 минути дюлите. Охладете ги и ги наредете компактно в буркани. Залейте ги с горещата марината. Стерилизират се 15 минути.

Чеснова туршия без варене

От този тип свежа туршия става съвършено мезе за безусловно всичко. Необходимите ви артикули са 1 кг свеж чесън, неотдавна оформил се на скилидки, 3 с.л. сол, 4 с.л. оцет, 4 с.л. захар, 10 зелени джанки (по желание)

Начин на подготвяне: Почистете и измийте добре чесъна. Премахва се брадата и най-горната люспа. Наредете го компактно в буркани, като по избор можете да сложите сред главите джанки. Залейте го със студена вода. Похлупете бурканите и ги поставете на мрачно и хладно място. Чесънът би трябвало да престои по този начин три дни, като всеки ден сменяте водата с нова.

След последната промяна прибавете в буркана по една равна лъжица сол, захар и оцет. Залейте още веднъж със студена вода. Оставяте чесъна да прекипи. Доливайте вода. Тя ще потъмнее, само че след няколко дни ще придобие розов цвят. Тогава ще знаете, че тази вкусна туршия е подготвена.

Туршия с патладжани и магданоз

 Туршия от патладжани

За този тип туршия са ви нужни 6 кг патладжани, 2 л оцет, 1 л олио, 500 г чесън и 1 връзка свеж магданоз

Начин на подготвяне: Обелете и нарежете по дължина патладжаните. Залейте ги със студена вода и ги оставете да престоят 1 час, с цел да се отдели горчивият сок. Затоплете в тенджера олиото, солта и оцета. Добавете патладжаните, които би трябвало да са авансово отцедени от водата.

Дръжте ги по този начин половин час. Извадете ги и ги оставете да се отцедят и охладят. Наредете ги в буркани. Добавете чесън на скилидки и ситно нарязания свеж магданоз. Оставят се на мрачно и изсъхнало място за 10 дни, след което туршията е подготвена за консумация.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР