Туроператорите ще могат да кандидатстват за подпомагане до една-две седмици. Министерството

...
Туроператорите ще могат да кандидатстват за подпомагане до една-две седмици. Министерството
Коментари Харесай

До две седмици пускат помощите за туроператори

Туроператорите ще могат да аплайват за подкрепяне до една-две седмици. 

Министерството на туризма е готово с документите за помощите в размер на 10 млн. лева Тя е изпратена за утвърждение от ръководещия орган на Оперативна стратегия “Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ”, съобщи за TravelNews вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея незабавно след утвърждението се планува да бъде качена в ИСУН и на уеб страницата на министерството, а фирмите ще могат да аплайват. Вероятно това ще се случи в границите на една или две седмици. Процедурата е напълно съгласувана и утвърдена от браншовите организации на туроператорите и туристическите сътрудници, акцентира Николова. Засега тя не посочи какви документи ще се изискват с оглед, че въпреки всичко би трябвало да бъдат утвърдени от ръководещия орган на ОПИК. Но добави, че е напълно опростена и без субективизъм, с ясни критерии за бързо да бъдат усвоени средствата.

Марияна Николова означи, че всеки самичък може да попълни документите и няма условие за прилагане на консултантски услуги или адвокати. По думите и такива медиатори към този момент са атакували туроператорите, за което е получила сигнал от браншовите организации. За задачата от министерството е изпратено писмо до тях да осведомят членовете си, че няма да има опция да се употребяват услугите на консултанти. Това значи, че сходни разноски няма да бъдат признавани по програмата.

За помощта ще могат да аплайват всички регистрирани към 3000 туроператори и туристически сътрудници в България. Предоставените средства от Оперативната стратегия ще бъдат в размер на 10 млн. лева, а крайните получатели ще са микро, дребни и междинни предприятия, регистрирани като туроператори и/или туристически сътрудници по Закона за туризма. Средствата по помощта ще финансират действия, нужни за превъзмогване на дефицита на средства или липса на ликвидност, настъпили вследствие на епидемиологичния гърмеж от COVID-19.

Допустими ще бъдат разноски, осъществени за покриване на настоящите потребности на претендентите и за действен капитал, чиято стойност се калкулира в цената на предоставяната туроператорска/турагентска услуга, като наложително би трябвало да бъдат осъществени след 01.02.2020 година и до крайната дата на осъществяване на плана. Проектните оферти ще могат да бъдат подавани посредством ИСУН не по-рано от 5 календарни дни след обявяване на изискванията за кандидатстване. По процедурата ще бъде без значение редът на подаване, защото средствата от 10 млн. лева ще се разпределят съразмерно по отношение на броя утвърдени планове на база осъществения общ оборот на всяко едно дружество.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР