Туристите, увлечени от многобройните забележителности на Истанбул, често пропускат да

...
Туристите, увлечени от многобройните забележителности на Истанбул, често пропускат да
Коментари Харесай

Реставрираха приказна забележителност на Истанбул

Туристите, увлечени от многочислените забележителности на Истанбул, постоянно пропущат да отбележат и пристаните на мегаполиса.

Пристанът (искеле на турски), или както още е именуван " морска стоянка ", е неизменима част от морския трафик на многомилионния град и изключително значим пункт в град като Истанбул, който има изход на две морета - Черно и Мраморно и е пресичан от воден канал - пролива Босфор.

В Истанбул има 42 броя пристани, ситуирани на азиатския и на европейския бряг. Повечето са с историческа стойност, тъй като са свързани с предишното на жителите и историята на корабоплаването. Най-старите измежду тях, Бебек искелеси на брега на Босфора, Арнавуткьой искелеси, Бешикташ искелеси и Истинийе искелеси са още от 50-те години на 19 век.

Най-известният кей на азиатския бряг на Истанбул обаче е Мода искелеси (Пристан на модата), който е знаково място на квартала Кадъкьой с население към 500 хиляди поданици. Той е основен за връзката сред европейския и азиатския бряг на Истанбул.



Мода искелеси е издигнат през 1916 година, само че заради ерозията на времето и не на последно място заради управленчески спорове пристанът дълги години бе закрит и се разрушаваше макар желанието на жителите за възобновяване му.

По самодейност и с финансиране на Истанбулската огромна община пристанът Мода искелеси въпреки всичко бе реставриран и открит тези дни още веднъж за обслужване на пътническите кораби и яхти и на пасажерите на многомилионния град.

На формалното разкриване кметът на Истанбул Екрем Имамоглу уточни, че с изключение на основна транспортна връзка, пристанът ще служи и за културно-информационен център за обслужване на жителите и гостите на града.

“Днес откриваме едно знаково място, с което зарадвахме жителите на Кадъкьой, за които Мода искелеси е част от техния живот ”, сподели Имамоглу.

Той уточни, че за три години Истанбулската огромна община е нараснала с 25 % каузи на морския превоз на мегаполиса. По думите му значимо място в този развой заемат морските таксита, които се създават в корабостроителницата на общината, особено за корабоплаване в Мраморно море.



Обновената постройка на пристана Мода искелеси, която е комплекс на два етажа, впечатлява с красивата си архитектура, в която са вплетени детайли от първичния древен образ.

От втория етаж, където се обитават голяма библиотека, кафене и културно-информационен център, се открива впечатляваща гледка към старинния полуостров със силуетите на Топкапъ сарай, Ая София, Султанахмед. А светлините, които осветяват през цялата нощ красивата постройка, основават приказна панорама от морето към брега.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР