Туристическият сезон е в разгара си. Курортите по южното ни

...
Туристическият сезон е в разгара си. Курортите по южното ни
Коментари Харесай

Успешен сезон и през август чака министърът на туризма

Туристическият сезон е в разгара си. Курортите по южното ни Черноморие са цялостни.

Това, че успяхме да възвърнем жизнеспособността на бранша, е доста добре, разяснява пред БНР служебният министър на туризма Стела Балтова.

По неокончателни данни за интервала май-юли у нас е имало 2,2 милиона туристи. Най-висок е растежът на задграничните туристи. Българските туристи са близо 100% повече по отношение на предходната година.

Близо 1,5 милиона са българите, предпочели да почиват в страната ни. При чужденците на някои пазари отчитаме доста високи растежи – Чехия към 300%, Полша и Румъния по 200%, Украйна, посочи министър Балтова в предаването „ Неделя 150 “.

Най-вероятно и август ще е сполучлив за българския туризъм, в случай че успеем да запазим епидемиологичната обстановка, предвижда Стела Балтова, като подчертава върху отговорността за спазването на ограниченията.

Тазгодишната обстановка с туризма у нас може да се окаже добър опит, с цел да може идната година българите още веднъж да изберат страната като място за отмора, счита министърът на туризма.

„ Ако продължим да работим в обстановка на зараза, имаме към този момент и действен проект по какъв начин ще се развива обстановката, в това число с туристическия бизнес, когато се трансформира епидемиологичната конюнктура. Здравните ограничения би трябвало да бъдат обвързани изрично със социално-икономически ограничения “, съобщи още Стела Балтова.

Вече са обособени карантинни хотели – един за северната и един за южната част на Черноморието, уточни тя.

Само на едно място има подложен етикет „ 100% имунизиран личен състав “, през идната седмица ще бъдат сложени още 2 такива стикера – в един хотел и за една туроператорска компания.

Балтова е на мнение, че трябва да има насърчителни ограничения за ваксиниране от вида на ваучери или банкови карти, само че те би трябвало да бъдат финансово обезпечени.

Относно наличието на туризма в националния ни План за възобновяване и резистентност министърът на туризма означи, че в последната версия на проекта туризмът е включен в няколко вложения и стратегии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР