Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция. “Ниагара е група

...
Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция. “Ниагара е група
Коментари Харесай

Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция

Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция. “Ниагара ” е група солидни водопади на река “Ниагара ” в източната част на Северна Америка, на границата сред Съединени американски щати и Канада. Водопадът се състои от три елементи: Хорсшу (понякога именуван Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдс Вейл. Макар и не изключително висок, водопадът Ниагара е доста необятен и е най-големият в Северна Америка. Той е прочут със своята хубост, като в това време е скъп източник на хидроелектрическа сила и провокационен план за запазване на околната среда.

До тази година обаче големият тунел, надълбоко под гигантското водното знамение, което пресича границата сред американския щат Ню Йорк и канадската провинция Онтарио, беше неразрешен за гости.

Сега този 670-метров тунел, построен преди повече от век от канадската страна, е отворен, с цел да разкрие страхотния мащаб на друго знамение – инженерното.

 Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция

От юли 2022 година тунелът е част от обиколките на Niagara Parks Power Station – извадената от употреба електростанция. Турът предлага вълнуващ взор към напъните, помогнали за преместването на този северноамериканска естествена хубост в модерната ера, написа CNN.

Електрическата централа, която работи от 1905 година до 2006 година с водата от могъщата река Ниагара, e задвижвала великански генератори, електрифициращи районната промишленост. Районът към водопада, съгласно екскурзовода Елена Зорич, в миналото е бил привлекателен център за предприемачи, които са виждали опция за огромни облаги от потреблението на хидроенергия.

Водноелектрическата централа Адамс е първата, която отваря порти, работейки от страната на Съединени американски щати от 1895 до 1961 година От канадска страна Ontario Power Company работи от 1905 до 1999 година, а електроцентралата в Торонто – от 1906 до 1974 година

Днес станцията Niagara Parks е единствената изцяло непокътната водноелектрическа централа в света за своята ера. Първоначално ръководена от канадската Niagara Power Company, тя употребява генератори на Westinghouse за основаване на променливи токове, патентовани от изобретателя Никола Тесла – авангардна технология по това време.

 Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция

Заводът, както Зорич изяснява на посетителите, е издигнат във време, когато водеща роля е имала естетиката. Неговият селски варовиков екстериор и сините керемиди са опит на нюйоркския проектант Алгернън С. Бел да „ слее “ структурата с водопада.

“Прокопаването на тунела е лишило четири години, през които хиляди служащи работят с фенери, динамит, кирки и лопати ”, разказва Марчело Груосо, старши шеф по инженерство и интервенции в Niagara Parks.

Преди да стигнат до тунела, на посетителите на електроцентралата се демонстрира смален модел на големите инженерни уреди, превръщали в миналото силата на вилнеещата вода в електричество.

Стъклен асансьор води посетителите 55 метра надолу около шестте равнища на инфраструктурата, нужна за процеса на генериране на хидроенергия.

На дъното е тунелът, висок съвсем 8 м и необятен 6 м, откъдето е излизала водата. „ На хиляди служащи са били нужни четири години, с цел да изкопаят шистите под главното помещение за произвеждане, употребявайки фенери, динамит, кирки и лопати “, споделя Марчело Груосо, старши шеф по инженерство и интервенции в към Парковете на Ниагара.

Тебеширено бели следи доближават съвсем до върха на сводестите тухлени стени. „ Можете да видите какъв брой висока е била водата “, споделя Марчело. „ Става дума за 71 000 галона вода, която се е движела с девет метра в секунда. “

Близо до края на тунела мощен екот стартира да изпълва въздуха. Естествената светлина те връхлита, когато пътеката излиза на 20-метрова платформа за наблюдаване на равнището на реката.

“Това е мястото, където водата от тунела се е изливала в реката. Това е и най-хубавото място да се видят водопадите ”, прецизира Марчело Груосо.

Платформата дава опция на посетителите да следят туристическите лодки с пасажери в дъждобрани, които се поклащат като тапи в подножието на водопада.

Обиколката на електроцентралата и тунела лишава към два часа, само че екскурзията включва и вечерното шоу „ Течения: Трансформиращата мощ на Ниагара “. Светлинното и звуково преживяване демонстрира историята на електроцентралата и включва 3D прожекции на вилнееща вода, турбини и искри от електричество.

Причините за пожара в пътническия трен София-Варна

 

Profit

Tунел под Ниагарския водопад е най-новaта атракция

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР