Цзя Хаиксия и Цзя Уенчи са най-удивителните еколози, които някога

...
Цзя Хаиксия и Цзя Уенчи са най-удивителните еколози, които някога
Коментари Харесай

Единият е сляп, а другият няма ръце. Но заедно за 10 г са посадили над 10 000 дървета (видео)

Цзя Хаиксия и Цзя Уенчи са най-удивителните еколози, които в миналото сте виждали. Единият е кьорав, а другият е безрък, само че двамата мъже съумели да употребяват останалите си качества, с цел да засадят повече от 10 000 фиданки през последните 10 години.

Физическите недъзи им попречили да си намерят работа, само че пък станали причина за хармонично съдействие в озеленяването на терена край реката, която тече зад родното им село.

Днес изобилното и възхитително зелено, цялостно с дървета, парче земя в китайското село Йели в окръг Джингсин, Хъбей, в миналото е било безплодна земя единствено с камъни и бурени. Били нужни 12 години, с цел да може мястото да се трансформира в това, което е през днешния ден, и всичко това е с помощта на всеотдайните старания на двамата другари.

„ Аз съм неговите ръце “, споделя Хаиксия, „ Той е моите очи. “ Ние сме положителни сътрудници “.

Мъжът е роден с катаракта на едното око, а през 2000 година губи изцяло зрението си след случай. Уенчи претърпял случай, когато бил на 3 години.

Хаиксия споделя, че една преживелица със сина му е събудила желанието му да живее и работи.

 китайци садят дървета

Един ден момчето се прибрало у дома и споделило на татко си, че е видял дете да бели и яде портокал: „ Ухаеше толкоз мощно, че ми се струваше, че и аз го вкусих. “

Семейството на Хаиксия живеело толкоз оскъдно, че портокалът бил забранен разкош за тях. Тогава мъжът твърдо решил, че би трябвало да се научи по някакъв метод да работи и да живее за сина си.

Заедно с Уенчи те измислят метод да си заработват прехраната от дървета. А и по този начин могат да подобрят екологичното положение на местата, в които живеят те и техните деца.

Властите не начисляват на хората с увреждания наем за земя.

Оттогава всеки ден в 7 сутринта по двамата другари отиват на работа. По подкана на безръкия си другар Хайкс отсича резниците, събира ги и ги засажда в изкопаните дупки.

Те са небогати хора и нямат задоволително пари, с цел да купят фиданки, тъй че разчитат на резници от пораснали дървета, които засаждат още веднъж и основават нов живот.

По време на взаимната си работа се научили по какъв начин да преодоляват компликациите, породени от техните увреждания.

Успели са това посредством синергия: Уенчи носи Хаиксия на гърба си, когато пресичат буйната река, а по-късно Хаиксия се катери по дърветата, с цел да отреже клоните, които ще бъдат засадени в дупките, които той ще изкопае в земята. След това Уенчу поема грижата за фиданките, като ги полива.

Естествено, процесът протича малко по-бързо от скоростта на костенурка. Но това не попречило на двама служащи да отгледат 10 000 дървета през последното десетилетие! Кой различен може да се похвали с сходно достижение?

И мъжете не възнамеряват да спрат: „ Ще създадем всичко, с цел да реализираме още повече. Ние стоим на личните си крайници, ” прибавя Уенчи – „ Плодовете на нашия труд са сладки. ”

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР