Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и

...
Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и
Коментари Харесай

Проф. Петрова: На българската ваксина й трябват години изпитване и милиони средства

" Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме мотив за оптимизъм. Смятам, че идната седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди инфектирани дневно, след което ще стартира спад ". Това сподели проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките пред БНР.

Тя уточни, че научните данни демонстрират, че към 2 пъти по-малко е гибелен Омикрон от Делта разновидността, само че смъртността в България не е по-малка и акцентира, че това се дължи на по-ниското равнище на имунизация:

" В момента ние сме на равнище на смъртност, равно на това на Англия, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи на първо място на имунизирането. Ако нашето население беше достигнало равнището на британското, щяхме и ние да разхлабваме ограниченията ".

България доближи до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хиляди умряли:

" За страдание страната ни доближи първите места в света по брой умряли на глава от популацията ".

По думите на проф. Петрова Омикрон може да се окаже последният вид на пандемията, само че предвижда, че може да се появи още по-заразен, само че по-лек вид. Тя цитира учени, съгласно които Омикрон може да се дефинира като естествена ваксина:

" При всички случаи Covid-19 си отива ", заключи тя.

" РНК имунизациите са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е ваксинирано с две дози от имунизациите на " Пфайзер " и на " Модерна ", е предпазено 73% от тежко превозване на заболяването и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза пази още веднъж 97% от Омикрон разновидността на Covid-19 ", изясни проф. Пенка Петрова.

Професорът по микробиология изрече очакване, че в България ще бъде импортирана и протеиновата ваксина на " Новавакс ", която е по класическа технология, и изрече съмнение, че скептиците не би трябвало да имат срещу да се ваксинират с нея.

В първите дни след заразяването разновидността Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, само че с PCR няма по какъв начин да не бъде уловен, безапелационна беше тя.

Проф. Петров заяви, че имунизацията, създадена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е подготвен първообраз, само че и предстоят " години изпитване и доста милиони средства ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР