Цяла България е в "тъмночервената зона", освен област КърджалиРекорден брой

...
Цяла България е в "тъмночервената зона", освен област КърджалиРекорден брой
Коментари Харесай

България светна в тъмночервено, до 1-2 седмици влизаме в пика на петата Ковид вълна

Цяла България е в "тъмночервената зона ", с изключение на област Кърджали

Рекорден брой новозаразени с ковид за последното денонощие. Новите случаи са над 12 хиляди. Цяла България е в "тъмночервената зона ", с изключение на област Кърджали, която е в "червена зона ".

Въпреки тези данни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология е уверена, че България към момента не е достигнала пика на петата Ковид вълна. Тя предвижда, че това ще се случи след 1-2 седмици.

"Продължаваме да се изкачваме стръмно нагоре в броя на инфектираните. Слава Богу не можем да достигнем броя на смъртни случаи, на който бяхме очевидци през ноември месец ", съобщи проф. Петрова, представена от

Според нея е допустимо Омикрон да докара до края на пандемията.

"Пандемията се популяризира толкоз бързо, че доста огромен брой от международното население ще прекара, ще сътвори имунитет и ще пристигна краят на пандемията ", предвижда микробиологът.

Въпреки възходящия брой новозаразени с Ковид-19 регионалният шеф на София Иван Кючуков съобщи, че здравната система не е под напън.

"Имаме заети 1047 кревати от 1949, което е съвсем 54%. Те са за леко болните. За по-тежко болните са заети 221 кревати от 324. Това са към 68%. Така че все още към момента дишаме умерено ", проучва обстановката Иван Кючуков.

От разкрити 103 детски Ковид кревати в столицата, 47 са заети. На този стадий не се планува затваряне на детските градини и ясли.

"6% от общия брой групи са карантинирани. Броят на карантинираните деца е малко над 3,5%. По отношение на педагогическия личен състав - с Ковид са 5%, а непадогогически - 3%. Има една детска градина, която се намира в Горна баня и е с доста огромен % болен личен състав. Изпратили сме питане към РЗИ дали дава отговор на изискванията за затваряне ", посочи шефът на дирекция "Образование " към Столичната община Мария Минчева.

Заради усложнената епидемиологична конюнктура и фрапантния отлив на пасажери, от на следващия ден стопират нощните линии на градския превоз и тролейбусите в Бургас. Общинският транспортьор изясни, че има огромен брой заболели и карантинирани, а доста от учениците са онлайн. Няма да има смяна в разписанията в натоварените часове на деня.

"Силно е да кажем, че линиите преустановяват работа. Говорим само за нощната линия, където има извънредно малко пасажери, по 20 индивида на вечер. Сега, откакто се усложни епидемиологичната конюнктура, понижиха до най-малко и по тази причина сме принудени краткотрайно да я спрем от употреба ", сподели шефът на "Бургасбус " Петко Драгнев.

Личните лекари обаче усещат все по-голямо скупчване на хора пред кабинетите.

"Много е огромна натовареността. Около 70% от пациентите, които посещават кабинетите ни, са със признаци на Ковид-19. Всички останали действия са останали много обратно ", акцентира зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

По думите на му процентът имунизирани е неудовлетворителен, а повишението на данните за имунизации е в резултат на сложена бустерна доза.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР