Цял Шанхай е отцепен. Блокове се запечатват, за да не

...
Цял Шанхай е отцепен. Блокове се запечатват, за да не
Коментари Харесай

Глад, изолация, лагери: ужасяващите мерки на Китай срещу Ковид


Цял Шанхай е отцепен. Блокове се запечатват, с цел да не излизат хора на открито. Който се разболее от Ковид, попада в изолационен лагер. Ужасяващите ограничения на Китай против пандемията стават проблем за целия свят.

Шанхай е в локдаун и сходен сюжет се обрисува на хоризонта и за Пекин. Политиката на Китай за ковид стартира да се трансформира в проблем за международната стопанска система, само че и за Си Дзинпин, разяснява Александър Гьорлах.

Комунистическото управление на Китай изгуби всякаква мярка. Врати се запечатват, цели жилищни блокове се заключват, с цел да не могат хората да излизат на открито., се трансформира във крушение пред очите на целия свят, за което хората заплащат висока цена - лишават им се и дребното права, които са им останали. Нищо от това няма да спре пандемията, тъй като единственото избавление от нея е съществуването на ефикасна ваксина, а империята на Си Дзинпин към момента не разполага с такава. Номенклатурата продължава изрично да отхвърля западните ваксини.

Пребити гладни хора
Редакцията предлага
Затварянето на цялостен Шанхай е следващото дерайлиране на една тирания, която е изгубила всяка връзка с действителността. Невръстни деца се отделят от родителите им, след което ги изоставят на произвола на ориста, наблъскани по няколко в дребни легълца.

Снимки, документирали този позор, обиколиха целия свят. Домашните любимци, които хората пускат на открито, с цел да могат сами да си търсят издръжка, са убивани от управляващите. Хората, които гладуват, заключени по домовете си и се престрашават да излязат на открито, с цел да си потърсят нещо за ястие, са бити, ритани и измъчвани от главорези. Правителството ги изпраща.

Когато настроенията в Шанхай паднаха до най-ниската си точка, комунистическата партия напълно на съществено изиска от хората вечер да отварят прозорците си и да пеят пропагандни песни, възхваляващи президента Си Дзинпин и партията. И хората фактически отваряха прозорците си, само че крещяха проклятия и виеха от апетит.

В Пекин стартират да се чуват апели за всеобщо тестване, което хората схващат като въведения към локдаун, съпоставим по суровост с този в Шанхай. Всичко това няма да спре до единствено тези две метрополии. Дори дребните градове в Китай, чиито имена надали някой отвън страната е чувал, към този момент имат по повече от милион поданици. За съпоставяне - 14 милиона души живеят в Лондон и покрайнините му, най-голямата метрополия в Западна Европа.

Опразнени лавици в супермаркетите

В същото време партийната агитация работи на цялостни обороти, тъй като е изключително значимо да се избегне митинг. Медиите, следени от партията, преливат от оптимистични послания. Реалността обаче е напълно друга - след всеобщото извършване на покупки, рафтовете се оказаха празни. Очакват се и разрушителни последствия за китайската стопанска система и валута. И защото работата на пристанището в Шанхай е спряна от седмици, превантивните ограничения против пандемията, подхванати от Пекин, евентуално ще окаже резултат и върху международната стопанска система, чиито вериги за доставки доста постоянно зависят от Китай.

Александър Гьорлах

Около 20 хиляди души дневно се заразяват с ковид в Шанхай. Ако се разболееш, незабавно те изпращат в държавен изолационен лагер. Оцелелите описват ужасяващи неща за изискванията там. Ако вирусът е открит, до момента в който индивидът се намира в жилищен блок, локдаунът се удължава с още 14 дни за всички поданици на постройката. Хората разгласяват видеа в интернет, където показват отчаянието и яда си. Държавната цензура, несъмнено, трие всичко относително бързо. Затова и хората в останалата част на Китай нямат визия какво в действителност се случва в Шанхай.

Задава се протест

За Си Дзинпин и неговия управителен кръг това е безусловно крушение: през есента ще се организира 20-ият конгрес на Комунистическата партия, който би трябвало да даде на президента необикновен до момента трети мандат като общоприет секретар на партията. За да не бъде застигната от неприятните стопански данни и ядосаното население, комунистическата партия ще би трябвало да прибегне до твърди ограничения. Пекин няма да разреши да бъде оспорван от шанхайците, които желаят да си върнат свободата. След това ще се стигне до конфликт в пристанищния метрополис, за чиито поданици, както и за жителите на Хонконг, които имат лична еднаквост и мощно самочувствие. Във въздуха се носи предусещане за протест. Но изходът от него би бил неразбираем.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета за нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР