Цветна оранжерия на покрива на Социални услуги в Добрич разцъфтява

...
Цветна оранжерия на покрива на Социални услуги в Добрич разцъфтява
Коментари Харесай

Красиви цветя от ръцете на хора, обявени за негодни

Цветна оранжерия на покрива на Социални услуги в Добрич разцъфтява под грижите на младежи. Фондация „ Свети Николай Чудотворец “ започва първото обществено дружество „ Чудната градина “, което предлага разнороден разсад за летни цветя.
 08-1new  08-2  08-3
Идеята за оранжерия, в която да работят хора с интелектуални усложнения, се ражда през 2017 година. За набирането на средства фондацията инициира два благотворителни бала и показва театър, по сюжети на книгата „ Джанки в Манхатън “ на Д-р Хасан Ефраимов.

Успяват да завоюват и премия за най-хубав бизнес проект от банкова институция, както и финансиране на обучителен план за развиване на общественото дружество. По този метод събират първичната сума, посредством която да започват своята активност.

На 11 май 2018 година реализират още едно финансово утвърждение от банката за обществения си план „ Чудната градина “ и получават 5 хиляди лева

Фондацията се управлява от четирима души, които вземат участие напълно с благотворителна цел. „ Ние сме мощно стимулирани, с социална идея и задача. Всички сме родители на деца с интелектуални усложнения, а водещото на групата ни е да се направи нещо действително във връзка с хората с интелектуални усложнения. “. Това описа Мария Методиева, ръководител на организацията.

В плана за оранжерията управителният съвет е концентриран върху трудовата претовареност на хора, постоянно изолирани и гледани изкривено от обществото, поради изчезнала политика и схващане у нас по този въпрос.
Докато изчакват общината в Добрич да им даде терен, участниците в самодейността не бездействат и стартират да купуват пъстър разсад, който пикират благодарение на 16 младежи с увреждания. Отглеждат 8 хиляди броя стръкчета, които поставят в кофички, редят в щайги и „ за момента качваме на покрива на общественото жилище “, споделя Мария. Председателят на „ Св. Николай Чудотворец “ споделя пред „ Труд “, че работата е доста трудоемка, само че младежите се усещат значими, създавайки хубост и към този момент продават едногодишни цветя за градини и тераси. Предлагат девет типа като каскадна петуния, бордюрна петуния, тагетиси, газания и други Набират известност във фейсбук групата „ Чудната градина “, където имат голям брой поръчки, а разсад на младежите в неравностойно състояние потегля за Англия, Турция и Израел. Продават и на фермерския пазар в Добрич. „ Много цветя се поръчват, самата идея продава “, споделя Мария.

Председателят Мария Методиева споделя, че желаят да привлекат в самодейността най-малко 30 младежи в усложнения. „ Целта ни е да го развием като бизнес, да стигнем до облаги, с цел да може да назначим някои от тях на работа с действителни трудови контракти “, споделя тя.

Този месец от „ Св. Николай Чудотворец “ се надяват да получат терен от 3 дка и половина, където да изградят оранжерия с цветя за всеки сезон, както и да отглеждат зеленчуци.

„ Дългосрочната ни цел не ни е да станем най-хубавите цветари, а да произвеждаме качествени и красиви цветя. Мисията ни не е единствено да дадем работа на хората с увреждания, а да помогнем те да бъдат признати в обществото, да променим мисленето за тях, че и те могат да работят, че не са с нищо по-различни “, споделя Мария.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР