Цветари с увяхващи букети от червени рози и улични търговци

...
Цветари с увяхващи букети от червени рози и улични търговци
Коментари Харесай

Талибаните забраниха празнуването на Свети Валентин

Цветари с увяхващи букети от червени рози и улични търговци с непродадени балони в афганистанската столица са разочаровани през днешния ден, откакто нравствената полиция на талибаните забрани празнуването на свети Валентин, съобщи Франс прес.

Макар, че Свети Валентин в никакъв случай не е бил необятно честван в Афганистан, през последните години някои заможни поданици на градовете сътвориха традиция да означават Деня на влюбените.

На фамозната улица на цветята в Кабул магазините бяха цялостни с гирлянди във формата на сърца и червени плюшени животни, само че в тях нямаше никакви клиенти.

На витрината на един от магазините има афиш, подписан от министерството за поощряване на добродетелта и попречване на порока, който предизвестява купувачите да заобикалят да честват през днешния ден.

На плаката се споделя, че Денят на влюбените " не е ислямски и не е част от афганистанската просвета, а е девиз на неверниците ".

Служители на министерството патрулираха в региона, следвани от въоръжен конвой, заяви сътрудник на Агенция Франс Прес.

Клекнал пред магазина си, един от търговците подрязва тръните и изсъхналите листенца от цветята си.

" (Талибанските власти) издадоха и разпространиха заповедта си до всеки магазин. Не мисля, че бих могъл да продам тези цветя през днешния ден, хората не ги купуват ", споделя той.

Репортер на Агенция Франс Прес видя млада двойка, която скритом си купи цветя и бързо напусна мястото, когато видя патрула на нравствената полиция.

Други жители споделят, че честват празника макар рестриктивните мерки, само че у дома.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан през август 2021 година, те постановиха разнообразни ограничавания върху обществения живот в страната. Музиката, приложенията в обществените мрежи и видеоигрите са подложени на надзор от страна на извънредно консервативното държавно управление.

Властите са подхванали изключително строги ограничения против дамите в страната, като на процедура са ги изключили от публичния живот.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР