Цветана Манева едва не се обесва на сцената през 1967

...
Цветана Манева едва не се обесва на сцената през 1967
Коментари Харесай

Легендарната Цветана Манева на косъм от смъртта на сцената. Нейн колега по чудо я спасил

Цветана Манева едвам не се обесва на сцената през 1967 година при едно от представленията на паметния театър “Уестсайдска история “ в Пловдив. По това време тя е млада актриса и е разпределена да играе в първата режисура на новооткритата младежка сцена в театъра.
Младият режисьор Крикор Азарян сътворява спектакъла, в който актьорите пеят и танцуват, и се трансформира в същински шлагер. Любители на театъра пътуват от София до Пловдив единствено с цел да гледат спектакъла.
Лично Тодор Живков позволява известният американски музикален филм от 1961 година да се сложи и на българска сцена. Технически “обесването “ се случва по този начин на сцената: в металната структура зад хоризонтална греда са направени две издатини като степенки, които не се виждат от публиката. Актрисата донася стол, висок колкото тези две издатини, и го слага пред тях, предава СтандартНюз.
После стъпва на степенките, само че наподобява, че тя стои на стола. В един миг актрисата е с единия крайник върху степенките, а с другия ритва стола. После остава застанала на двете степенки, само че за феновете се основава илюзията, че виси във въздуха. В злощастната вечер Манева ритва стола, само че тялото й се залюлява от по-силния подтик и кракът й не намира степенките. Подхлъзва се и въжето се впива във врата й. Истински се впива.
От този безразсъден случай съумява да я избави неин сътрудник с помощта на бързата му реакция. Тогава актрисата е единствено на 23 години. Тя е родена в Пловдив в фамилията на известния трагичен артист Георги Манев, театърът е част от живота й от най- дребна възраст.
В кръщелното удостоверение Цветана Манева е записана като Цона. Сменят й името чак през 1962 година. Щастливият й дядо черпи в махалата и към този момент на няколко напитки се сеща, че би трябвало да свърши поставената му задача – да извади документ за внучката. И по този начин я свършва, че внучката публично става Цветана чак през 1962 година.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР