Цветан Цветанов не е купил апартамента си в конфликт на

...
Цветан Цветанов не е купил апартамента си в конфликт на
Коментари Харесай

Рисковете да купуваш "на зелено", или антикорупционната комисия за имотите на властта

Цветан Цветанов не е купил жилището си в спор на ползи, тъй като няма дял в " Артекс ", Цецка Цачева е поела сериозен риск като е придобила жилището си " на зелено ", а някогашният зам.-министър на спорта Ваня Колева не е можела да упражнява напън, тъй като при покупката на жилището си е била единствено парламентарен секретар в министерството.

Това гласят част от заключенията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), която заяви, че не е открила спор на ползи в нито един от проверяваните случаи за парцелите на висши държавни служители и министри, купени на по-ниски цени от пазарните.

Решенията са оповестени на уеб страницата на комисията. Подписани са от зам.-председателят Антон Славчев и членовете Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Комисията е петчленна, само че ръководителят й Пламен Георгиев излезе в отпуск, след изявления за това, че и той е укрил данни за имотните си придобивки. В решенията не е взела участие Антоанета Георгиева-Цонкова.

Пламен Георгиев е обект на инспекция от прокуратурата, която също се сезира след изявленията за парцели на хора на властови позиции, купени на по-ниски от пазарните цени. Въпреки че отхвърляше да дава пояснения за парцелите си с аргумента, че подозренията към него са несъстоятелни, Пламен Георгиев незабавно излезе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов, а това удължи периода, в който няма да е на работа. Данъчните инспектори в София и прокуратурата вършат проверка на имуществото и приходите на Георгиев и брачната половинка му за интервала 2013 – 2018 година

На 19 юни комисията е завършила 11 производства, които бяха формирани след абсурда. По 7 от тях комисията не е разкрила спор на ползи, а други 4 са прекъснати. Така въпросът с парцелите е завършен за КПКОНПИ.

Резултатите от инспекцията на прокуратурата към момента се чакат. " Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната подготвеност – а точно спор на ползи. А при нас има инспекции, които са предоставени също на тази комисия и при които правим събиране на данни за закононарушения от компетентността на прокуратурата ", съобщи през днешния ден зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Няма присъединяване в " Артекс ", няма спор на ползи

Бившият ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е дал пояснения пред комисията във връзка инспекцията на парцела му, оказва се от оповестените решения. От обясненията му " е видно, че е разбрал за оповестения за продажба процесен апартамент от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили изискванията по договорката ".

Цветан Цветанов не е обвързван със притежателите на " Артекс ", тъй като няма присъединяване във компанията, показват от комисия " Антикорупция " и по този начин стигат до извода, че няма и спор на ползи.

Освен това, никой от компанията строител, не е бил служебно зависещ на Цветанов и поради това се приема, че той не би могъл да им окаже въздействие.

" По отношение на подозренията за вероятно въздействие върху други органи и лица, Комисията приема, че за оказване на въздействие е належащо съществуването на връзки на подчиненост и йерархическа зависимост сред този, който оказва въздействие и този, върху който се оказва въздействието, което в съответния случай не е налице ", се споделя в решението на антикорупционната комисия за Цветанов.

Имот " на зелено " е сериозен риск

В решението за някогашния правосъден министър Цецка Цачева антикорупционната комисия показва, че при възможни съпоставения с цените на други купени жилища в региона следва да се регистрира фактът, че жилището е купено " на зелено ".

" Това е сериозен риск за купувачите, при сключването на предварителния контракт. Именно, този риск обосновава по-ниската цена на парцелите, купени от Цецка Цачева " на зелено " и обуславя неналичието на ценова привилегия за нея ", се споделя в решението.

Освен това, не е открит и " съответстващ частен интерес, който би могъл да докара до полза от веществен или невеществен темперамент за нея самата или обвързвано с нея лице ", показва комисията. И прецизира, че тя е гласувала при приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията на 25 януари 2017 година

В сигнала против Цачева се твърдеше, че по този метод тя е облагодетелствала " Артекс " с гласуването, защото промените касаят удължение на периода на издаденото позволение за градеж за техен обект. Според комисията, такива данни и доказателства няма.

Парламентарен секретар не може да оказва напън

Комисията не е открила спор на ползи и при покупката на парцел от някогашния зам.-министър на спорта Ваня Колева. Жилището и гараж към него са купени на 17 ноември 2016 година, а инспекцията против нея е прекъсната " заради неналичието на извършени пълномощия по работа ".

Според антикорупционната комисия Колева, която е кумица на Цветан Цветанов, не е можела да оказва напън, тъй като от ноември 2014 година до януари 2017 година е била единствено парламентарен секретар в министерството на младежта и спорта.

На 23 март Колева подаде оставка като зам.-министър, а по-късно стартира инспекция на договорката с жилището й в първокласната постройка на компания " Артекс " - " Летера ".

Лозан Панов - спор няма, само че да се ревизира отново

Апартаментът, за който ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе проверяван, е платен от сдружение - благосъстоятелност на брачната половинка на Панов. Имотът е добит на 10 април 2013 година, т.е преди датата на назначение на Лозан Панов на длъжността ръководител на Върховен касационен съд 3 февруари 2015 година Това открива КПКОНПИ при инспекцията.

И още нещо – парцелът е платен към две години преди датата на подписване на гражданския брак на 14 февруари 2015 година

В сигнала против Лозан Панов се твърди, че са нарушени условията за висок морал, само че те не са от компетентността на комисията, признават от КПКОНПИ. Заради това сигналът се препраща в Инспектората на Висшия правосъден съвет.

Ангелкова не е употребила служебно състояние

" Липсват извършени от лицето пълномощия по работа в частен интерес – неин или на обвързвано с нея лице ", написа в решението за министъра на туризма.

Николина Ангелкова сподели нотариален акт на публицистите, откакто стана част от абсурда с парцелите на висши държавни служители, купувани на цени под пазарните. Тя също изясни, че в договорката й няма нищо неправилно. Жилището е в кв. " Овча купел ", 116 кв. м плюс мазе и гараж и е купено в недодялан градеж през 2008 година

Ангелкова изясни, че е платила 75 хиляди лева персонални средства на родителите й. Преди договорката тя поръчала самостоятелна пазарна оценка и тя е на същата сума, която в последна сметка е била платена. Тя съобщи и че налозите са платени върху тази сума, а не върху данъчната оценка. Но в имуществената й декларация през 2011 година неправилно е записана данъчната оценка.

" В медийните изявления липсват изказвания за извършени от Николина Ангелкова в качеството й на разположение, заемащо обществена, респективно лице, заемащо висша обществена служба, пълномощия или отговорности по работа по отношение на осъществените сделки на недвижими парцели ", се споделя още в решението на комисията за Ангелкова.

Апартаментът на Рашидов е фирмен

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов е придобил парцела си единствено ден преди Цецка Цачева. Имотът обаче е платен през " Рашидов Пропъртис ". Фирмата е благосъстоятелност на брачната половинка му, а той е акционер в нея.

Вежди Рашидов е разказал пред комисията за договорката. Обяснил, че схванал за оповестения за продажба апартамент от другари. Твърди, че изискванията по договорката са контрактувани от името на компанията на брачната половинка му, в която той е акционер.

" Заявява, че от 2009 година заявява транспарантно средствата си пред Сметна палата, като е минал и през инспекции на Национална агенция за приходите и финансови организации за верността им. Фирмата на брачната половинка му е записана и главната й активност е покупко-продажба на парцели и отдаването им чартърен. Твърди, че е заявил закупените недвижими парцели в Столична община по местоположение на парцела ", се споделя в решението на КПКОНПИ.

От Българска социалистическа партия купували преди Народното събрание

Проверките против депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева (вече евродепутат) и Крум Зарков са прекъснати, защото комисията открила, че те са купували парцелите си преди да станат народни представители.

Сигналът против Елена Йончева беше, че фамилията ѝ употребява 3 къщи за посетители край Лозенец. В решението на комисията се споделя, че къщите са построени до 2012 година, когато Йончева не е заемала висша обществена служба, с цел да бъде в спор на ползи. Тя е депутат от 2017 година

Проверката против Крум Зарков от Българска социалистическа партия стартира по изявления, в които се твърдеше, че е купил жилище в София като платил за 1107 евро на кв. м. Освен това към него има и дворно място.

Самият Зарков изясни в профила си във фейсбук още когато стартира инспекцията против него, че е придобил жилището си през 2015 година - година преди да бъде определен за член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и живее в него със фамилията си. Платил е за него 155 000 евро и го намерил по публикация в интернет.

Същото удостоверява и инспекцията на антикорупционната комисия – че парцелът бил платен преди Зарков да заеме обществената служба.

Проверката за двата парцела на Валери Жабланов пък е прекъсната, защото от антикорупционната комисия са открили, че те са купени през 2002-2004 година Няма на какво съображение да бъде проверяван, защото и анулираният Закон за попречване и определяне на спор на ползи работи от 2009 година

За вилата на Жаблянов в " Симеоново " се твърдеше в изявления, че е издигната за 360 хиляди лева, само че в декларацията му за 2013 година нямало информация за строящата се постройка. След това оповестил, че парите за вилата са от заем и спестявания, само че бил заявил единствено ипотечен заем от ДСК за 67 хиляди лева за пазаруване на апартамент в кв. " Крива река ".

От покупко-продажбите на Симеонов минали над 3 година

Валери Симеонов също бе проверяван, само че и инспекцията по сигнала против него е прекъсната. Тя бе за три парцела, купени от СКАТ. Събраните по преписката доказателства касаят интервала от 2012 година до март 2016 година Сигналът е по медийни изявления от април 2019 година, показват от комисията.

" Производството за определяне на спор на ползи се образува не по-късно от 3 години от осъществяване на нарушаването. Дори и да се одобри, че в качеството си на депутат Валери Симеонов би могъл на наруши възбраните на Глава II от ЗПУКИ (отм.) в интервала 2014 - м. март 2016г., то към датата на формиране на производството са изтекли повече от 3 години и на това съображение, производството по сигнала за посочения интервал следва да бъде прекъснато ", взема решение КПКОНПИ.

Първанов купил като жител

При някогашния към този момент зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов антикорупционната комисия също не открива спор на ползи.

Причината - парцелът му със застроена повърхност от 150.20 кв.м. и гараж е платен на 23 ноември 2011 година, когато той не е заемал обществена служба по смисъла на закона и поради това инспекцията против него е прекъсната.

За втория парцел на номинирания от НФСБ зам.-министър, платен през 2018 г, когато към този момент е бил на властова позиция, инспекцията не е намерила удостоверение за нарушавания. Аргументът на комисията е, че съгласно медийните изявления, по които се е сезирала, Първанов не е злоупотребил с пълномощията си.

" Твърденията в медийните изявления касаят правни дейности – подписване на контракти за покупко-продажба на недвижими парцели, осъществени от Красимир Първанов в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не в качеството му на разположение, заемащо обществена служба ", се споделя в решението.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (217)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР