ЦСКА започва тазгодишната си европейска кампания с домакинство на румънския

...
ЦСКА започва тазгодишната си европейска кампания с домакинство на румънския
Коментари Харесай

ЦСКА е без загуба в Европа на „Армията“ от 18 години

ЦСКА стартира тазгодишната си европейска акция с домакинство на румънския Сепси в четвъртък от 20:00 часа.

Заради все по-лошото положение на „ Българска войска “ в последните години алените посрещат множеството си интернационалните съперници на националния стадион „ Васил Левски “.

Все още обаче домът на ЦСКА е в положение да приема първите квалификационни кръгове в Европа, а отборът се възползва оптимално в тези случаи, като няма загуба у дома към този момент близо 18 години! Оттогава алените са изиграли 15 дуела, като 12 от тях са извоювани, а три приключват наедно.

Последното проваляне пък е от Хамбургер (0:1 на 20 октомври 2005 г.) в груповата фаза на Купата на УЕФА. Още при идващото си домакинство в конкуренцията ЦСКА надиграва норвежкия Викинг, воден от Рой Ходжсън, с 2:0. В идващите две години са победени още Динамо Тирана и Омония Никозия, а дуелът с Хайдук Кула приключва 0:0.

Успехът с 2:0 в постоянното време над Бешикташ през 2006-а (2:2 след продължения) и ремито 1:1 с Тулуза през 2007-а обаче пък са с неприятен привкус, защото с тях ЦСКА е отстранен. Любопитно е, че дуелът с французите е и последният еврореванш, който се организира на „ Армията “ до конфликта с Македония Гьорче Петров през предходната акция.

След злощастната среща с Тулуза домът на алените не посреща интернационален мач цели 11 години заради липса на лиценз. След завръщането си в Европа през 2018-а ЦСКА въпреки всичко получи право да посреща противниците си на оборудването в Борисовата градина, само че единствено в първите кръгове на пресявките.

Оттогава жребият отреждаше на „ Армията “ да се играят единствено първите срещи от двойките, като бяха победени Рига, Адмира Вакер, Титоград и Осиек. Поради коронавирус рестриктивните мерки пък през 2020-а се играеше единствено по един мач на елиминация и Сайрънс, БАТЕ Борисов и Б36 Торшавн бяха отстранени. Така ЦСКА подреди серия от 7 победи на „ Армията “, която обаче бе прекратена през 2021 година при изненадващото нулево тъждество с Лиепая, коствало треньорския пост на Любослав Пенев.

През предходната година за първи път от срещата с Тулуза домът на алените одобри европейски реванш, който беше извоюван безапелационно с 4:0 над Македония ГП. Сега още веднъж ЦСКА ще открие интернационалната си акция у дома, като този път противникът е много по-сериозен по отношение на последните стартове – носителя на Купата и Суперкупата на Румъния Сепси.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР