ЦСКА има толкова легенди, толкова големи футболисти, прославили клуба и

...
ЦСКА има толкова легенди, толкова големи футболисти, прославили клуба и
Коментари Харесай

Легендата на ЦСКА Иво Киров пред ТОПСПОРТ: Ганчев е човекът за клуба! Разград е известен основно с мазни борби

ЦСКА има толкоз митове, толкоз огромни футболисти, популяризирали клуба и България, че в случай че за всеки един бъде направена звезда на Алеята на славата, тя ще излезе от рамките на стадион " Българска войска " и ще покрие цялото Цариградско шосе. Сред тези имена свети и това на Ивайло Киров.

Бившият халф на " алените " е роден на 30 декември 1965 година в Шумен. Започва кариерата си в едноименния тим на града, като изиграва 27 мача и вкарва 5 гола. В интервала 1984 - 1994 година е част от ЦСКА, с спиране поради престой в чужбина. Киров отива в норвежкия Лилестрьом, където мачовете му са 16, с един гол. За " армейците " записва 187 мача и вкарва 35 попадения. С ЦСКА изиграва и 25 мача в евротурнирите. Сърцатият футболист е полуфиналист за КНК през 1989-а година и четвъртфиналист през 1990-а. След това е част и от Велбъжд (Кюстендил) - има 60 мача с маркирани 12 гола за този тим. Иво Киров записва 14 мача за мъжкия народен тим на България, като е осъществя 1 гол. В младежкия внушителен отбор на страната е играл 19 пъти и е отбелязал 8 гола. За юношеските обединения на България има 23 дуела със 7 гола. Изиграл е и две срещи за олимпийския състав на България.

Той е първенец на България с ЦСКА през 1987, 1989, 1990, 1992 година. Пет пъти притежател на Купата на България - през 1985, 1987, 1988, 1989, 1993 година. Четирикратен притежател на Купата на руската войска - през 1985, 1986, 1989, 1990. Веднъж печели Суперкупа на България - през 1989 година.

Като треньор работи в ДЮШ на ЦСКА, бил е и помощник-треньор във Велбъжд. Водил е кипърския Дирие.

Ивайло Киров не е давал изявление от дълги време, от доста години. Сега той се съгласи да приказва за първия български състезателен уебсайт - ТОПСПОРТ .
 Снимка 496886
Източник:

Г-н Киров, за нас е чест да се чуем с Вас! Търсихме обширно Ваше изявление в Интернет, не намерихме. Защо не говорите пред медиите?

- Бях в Кипър дълги години. Заради това не съм приказвал пред български медии. От 4 години още веднъж съм си в България, в родния Шумен. Рядко вървя до София, рядко вървя и на мачове. Това е повода. Не се дразня на медии, няма причина да съм афектиран. Никога не съм се карал с който и да било. Не съм конфликтна персона, постоянно съм бил в положителни връзки с всички.

С толкоз богата визитка като футболист на ЦСКА, можете ли да отличите някой спомен по-специално?

- Да, много години бях футболист на тима, на най-големия български тим. Отидох в ЦСКА през 1984-а. Тогава играх с по-старото потомство, с Георги Димитров-Джеки, със Стойчо Младенов, Ради Здравков... Много мощен тим беше! Аз влязох в казармата и станах част от ЦСКА. След това се случиха нещата към преименуването на Средец, бях и в новия тим, построен от млади момчета като Ицо Стоичков, Любо Пенев, Емо Костадинов, Трифон Иванов, лека му пръст. Единствено Джони Велинов беше по-възрастен. Изпитвахме компликации в ЦФКА Средец, нямаше тази организация от предните години. Но се справихме. Имах интервал в Норвегия, след което се завърнах в ЦСКА през 1992-а година, с цел да подвигна още веднъж купата. Треньор тогава беше Паро Никодимов, а в тима личаха имената на Краси Безински, Йордан Лечков, Иво Андонов... Всяка купа и къпа с тима на ЦСКА ми е безценен спомен. Много, доста са хубавите моменти.

Вярно ли сте били дружно със Стоичков, когато е схванал за решението да го изхвърлят вечно от футбола след свадите от оня прославен край с Левски?

- Да, по този начин е. Аз, Ицо и Коце Янчев бяхме в ресторант в София, когато разбрахме. Не беше станало кой зане какво, само че просто трябваше да има осъдени. Даже ни го заяви сервитьор в ресторанта. Ние си помислихме, че се майтапи с нас, че ни блъфира. На другата заран разбрахме, че изобщо не е смешка. Янчев се размина с леко наказване, 3 месеца. Хубавото е, че и Стоичков по-късно се размина, тъй като стана най-хубавият футболист на България и реализира невероятни триумфи в Барселона и в националния ни тим.

Полуфиналът за КНК против Барса ли е връх в кариерата Ви?

- Беше огромен триумф, да! ЦСКА игра полуфинал в Европа, няколко пъти. Едва ли ще се повтори във футбола ни. Всеки мач в Европа е скъп, изключително сполучливите. Помня дуелите с Интер от Братислава, със Спарта, Рода, Панатинайкос, Олимпик (Марсилия)... Имахме проблеми със състава за първия мач с Барселона. Любо Пенев и Трифон Иванов не можаха да играят и трябваше да се вършат промени. Ицо вкара супер гол на " Камп Ноу ", знаете. Хубави мемоари!

При историческия мач с Левски - 5:0 с 4 гола на Стоичков, Вие влизате в края като запаса, само че несъмнено и то него пазите доста мемоари...

- Левскарите усещаха, че може да отидат на доста по-голям погром. На терена единствено повтаряха " Стига толкоз ", " Стига повече "... Бяха подготвени за още голове. В последна сметка, и 5:0 не е малко. Да ви кажа, в тези години не ги брояхме мачовете с Левски. Не ни притесняваха с нищо, бяха ни клиенти. После Ицо излезе с номер 4 на гърба си. Той си го е решил, никой не му е подсказвал (смее се).

Какъв беше младият Христо?

- Той пристигна с мен в ЦСКА. Даже дружно живеехме на квартира на Четвърти километър. Само хубави неща мога да опиша за Ицо. Още първоначално се виждаше, че ще стане огромен футболист. А той-стана даже най-големият! Христо е класа. Дава тип на навъсен и леден човек, само че не е подобен. Не харесва вашата колегия, тъй като доста го плюят някои. Мразят го старите журналисти-левскари. Сигурно и младите, не знам... 80% от публицистите са пристрастни. Да, няма по какъв начин да не си почитател, само че да не бъдат на работните си места. Няма да го признаят Ицо, а целия свят го прави! Никога няма да му простят тъкмо тези 4 гола във вратата на Левски. Всякакви анкети вършат, какви ли не нелепости пишат. Само и единствено да го нервират. Кой различен български футболист ще завоюва " Златна топка "? Обиколил съм доста места по света, всеки свързва България със Стоичков. Но тук сме царе да плюем и да отхвърляме съумелите.

Не съм имал достойнството да виждам вашия тим на ЦСКА онлайн, само че по-големи от мен ми споделят, че сте измежду най-хубавите халфове, че сте се разбирали отлично на терена с Коце Янчев.

- Да, без да се гледаме, както се споделя (смее се). С Коце и досега сме близки другари. С всичките ми тогавашни съотборници съм в положителни връзки. И Коце пристигна в ЦСКА по мое време. Хубави времена бяха, а в ЦСКА имаше ред и дисциплинираност. Парите ги нямаше, играехме за чест, за славата на клуба, за емблемата. Други времена, шастливи времена. Парите не са всичко.
 Снимка 496887
Източник:

Били сте хора за образец. А в този момент... Наскоро се появи следващ клип на Валери Божинов във " Facebook " - псува " чорбарите " грозно, непоносимо...

- Ние не се забърквахме в такива неща. Имаше и по-малко трибуни за изява - един " Нроден спорт " и Българска национална телевизия. Даже не желая да разясня това деяние на футболиста, за който ми казвате. Разбрах какво е направил. Срамно е. За него. Хората го дефинират добре, няма смисъл и аз да го върша.

Как Ви се вижда в този момент ЦСКА?

- Играем на приливи и отливи. В ЦСКА постоянно са се признавали единствено трофеите, такова е ДНК-то на клуба. Още би трябвало да се надгражда. Няма от какво да се тормозим. Ще се борим за купата с Лудогорец, Левски не са ни конкуренция. В нас е казусът, че купата ни бяга, само че и Разград си имат добра организация. Виждате по какъв начин съдиите режат ЦСКА. Но да не се оправдаваме единствено с реферите. Трябва да подобрим доста играта си. Непостоянни сме.

Футболът е и пари, Лудогорец е с огромен бюджет и може да си разреши скъпи прехвърляния.

- И Гриша Ганчев дава доста пари. Едва ли бюджетът на ЦСКА е по-малък от 10 милиона лв. на сезон. Българите в състава са малко и това не е добре. Малко са чужденците, които схващат какво значи ЦСКА и го демонстрират на терена. Тях доста не ги интересува, гледат си заплатите. Проблемът е, че рядко излизат положителни млади момчета от школите ни. Заради това сме се напълнили с чужденци. Най-голямото благосъстояние на ЦСКА си остава публиката. Феновете ни са номер 1. Вися се и по време на мача с БАТЕ - какъв брой се събраха да гледат мача до стадиона, по какъв начин подкрепяха. Сигурно са се чували и на терена.

Да, чуваха се. За ФК ЦСКА 1948 какво мислите?

- Не знам имат ли и 50 индивида на мачовете, май нямат... Ясни са - неестествен клуб, задачата е да се пречи на ЦСКА. Не трябваше да губим точки точно против тях. Дано не го създадем против другите тимове, които са по-слаби от нас. Зашото тези изгубени точки най-после може да се окажат съдбовни за купата. Понякога футболисти на ЦСКА ми се коства, че излизат нестимулирани на терена. Това е неприемливо! Трябва треньорът Стамен Белчев да ги нотивира повече, в случай че би трябвало - да увеличи и звук от време на време. Така е в огромните тимове.

Утре е дербито ЦСКА - Лудогорец. " Армейците " дълги години нямат победа против този тим в турнирен мач на " Армията ". Време ли е за триумф?

- Време е! Не би трябвало да се подхожда плахо против Лудогорец, не би трябвало да се проспиват първите минути. ЦСКА да натиска със съдийския сигнал, да нападна. Публиката доста ще помогне. На " Армоята " противниците би трябвало да се мачкат, да знаят какво ги чака. По мое време, в случай че до 15-ата минута ЦСКА не водеше с 2:0, започваха да ни освиркват. Това е ЦСКА, това би трябвало да бъде. А не да се чакат последните минути, с цел да се натиска и да се търси гол. ЦСКА би трябвало да плаши, да постанова волята си на терена, да мачка всеки противник. Защото сме най-големият клуб. Очаквам победа против Лудогорец на следващия ден. Аз съм си от Шумен, покрай Разград. Този град в никакъв случай не е бил футболен. От дете знам тима им. Нямат доста почитатели, главно ги подкрепяха турчета от прилежащите села. Не съм им стъпвал на стадиона. Шумен е надалеч по-футболен град. Разград е прочут главно с " мазни битки ".
 Снимка 496889
Източник:

Гриша Ганчев ли е индивидът за ЦСКА?

- Да! Той е точният за притежател на клуба. Познаваме се добре с него, от доста години. Близки сме. Да знаете, този човек доста обича спорта и ЦСКА. Винаги е помагал на спортисти. Той си е и почитател, изживява успехите и загубите. Не е единствено предприемач. ЦСКА има сериозен човек отпред, не като предходните - Гърнетата, Лупи... Несериозн е такива да са в ЦСКА. Ганчев е друга работа. Още като пристигнах в ЦСКА да играя, Гриша си беше почитател на тима. Колко пъти е идвал да се вижда с нас и да пием кафе тогава, до НДК... Вълнуваше се, подкрешяше ни. Сега липсват триумфите, само че и те ще дойдат. Взехме Купата на България през 2016-а година, ще станем и първенци.

С някой от клуба държите ли връзка сега?

- Със Стойчо Стоилов се видяхме във Варна към мача против Черно море. С Плмен Марков се видяхме... И Стоилов доста го плюят, само че за мен си прави добре работата. Не е лесна неговата сфера. Кой добър футболист от чужбина ще пристигна да играе в България, когато види на какво наподобяват стадионите ни? С дребни изключения. Стойчо си прави работата, грозно е да го наскърбяват някои. С Джеки се слушам другояче. С Коце Янчев постоянно, както ви споделих - още сме си близки другари.

Имаше една неприята обстановка сред Стоилов и Стоичков, тъкмо след изявление на Стойчо пред ТОПСПОРТ. Оправили ли са се?

- Не знам, това са си техни работи. Всички чакахме ЦСКА да вземе Купата на България през предишния сезон, само че и против Локо на финала играхме доста внимателно. А те си бяха пристигнали за 0:0. Нишо не направихме. Но да приключим оптимистично - нека на следващия ден победим Лудогорец, нека най-сетне станем първенци този сезон и да създадем пробив в Европа. Искрено го искам. Защото сме ЦСКА!

За мен беше чест, благодаря Ви за итделеното време! Желая Ви здраве и триумф!

- И аз благодаря! Бъдете здрави!
 Снимка 496888
Източник:
 С религия и вяра - в ЦСКА! А най-силна си остава любовта...
С религия и вяра - в ЦСКА! А най-силна си остава любовта...

Тази, която демонстрират почитателите на " армейците " не може да се побере в цялата Вселена
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР