ЦИК изпрати писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски,

...
ЦИК изпрати писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски,
Коментари Харесай

ЦИК иска от Йоловски удостоверяване на машините за вота

ЦИК изпрати писмо до министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с което да го запознае, че удостоверяването на машините, подписано от неговия заместител, е нелегално, както е показал съдът. От министъра се чака да предприеме дейности по засвидетелствуване на машините, с цел да може ЦИК да провежда втори тур със смесено гласоподаване на 5 ноември, защото съдът анулира решението на Комисията в частта за втори тур на 5 ноември, заяви.

Заседанието на ЦИК стартира със запознаване на членовете с решението на Върховния съд от нощес. Заместник-председателят и представител Росица Матева пожела да прочете обществено решението, с цел да опровергае: " превратни мнения от медиите и специалисти ", че Върховен административен съд е оповестил за незаконосъобразно решението, с което на 29 октомври ЦИК не позволи да се гласоподава с машини на първия тур. 

След като стартира да чете решението, Росица Матева акцентира на моментите, в които се афишира, че решението на ЦИК за гласоподаване с хартиени бюлетини на 29 октомври не опонира на закона.

" Съдът споделя: " Както все още на приемане на обжалваното решение, по този начин и към сегашния миг на постановяване на решението на съда на 30 октомври, липсва съответно издадено решение от способените органи, тъй като от експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство е да организира процедурата и да подпише всички документи от името на Министерството на електронното ръководство, свързани с удостоверителната процедура ", прочете Матева.

Членът на комисията Георги Баханов настоя с категорично известие или конференция ЦИК да отговори на " извършената офанзива по отношение на комисията поради взетото решение ".

" За да може да бъде обяснено на всички гласоподаватели, че решението на ЦИК за недопускане гласуването с машина на първи тур е безусловно правилно; с цел да стане ясно на всички хора, че ЦИК е взела такова решение, а не да се изричат представители на партии, и то на управителни длъжности, че видите ли е било анулирано решението на ЦИК, от ЦИК да си подадат оставките и т.н " , сподели Баханов.

По предложение на ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова бе изпратено писмо до министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с цел да бъде осведомен той с обстоятелството, че неговият заместител не може да подписва засвидетелствуване .

" Какви дейности ще предприеме министърът в осъществяване на закона от посоченото правосъдно решение, защото, ако не е извършена законосъобразна процедура от способния орган, какъвто е единствено министърът на електронното ръководство в тази ситуация, не може, към този миг, да се приказва какъв ще бъде методът на гласоподаване на втория тур на 5 ноември ", сподели Камелия Нейкова.

Против изпращането на писмото до министър Йоловски гласоподава Красимир Ципов.

" Можеше още предходната седмица да подпише това решение, откакто всичко е било наред, и да не сме изправени в такава обстановка по какъв начин да реагира ЦИК по-малко от 2 дни до изборния ден. Да уведомяваме министъра на електронното ръководство да си свърши работата, аз не намирам безусловно никаква логичност " , изясни той.

Писмото до Александър Йоловски към този момент е изпратено. Очаква се и неговият отговор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР