Цифровите технологии започват да проникват и в нашето земеделие. Хъб,

...
Цифровите технологии започват да проникват и в нашето земеделие. Хъб,
Коментари Харесай

Цифров иновационен хъб за българското земеделие

Цифровите технологии стартират да проникват и в нашето земеделие. Хъб, или концентратор, навлезе в езика ни и към този момент става известна конструкция даже в селското стопанство. Българският дигитален иновационен хъб - АгроХъб.БГ, прераства в Европейски цифров хъб. За развиването му в идващите три години са планувани 3,6 млн. евро по плана AgroDigiRise. Зад него стои консорциум с координатор Института за агростратегии и нововъведения, Услугите, свързани с внедряване на цифрови технологии в стопанствата, ще са ориентирани към земеделските производители и бизнеса в Южния централен регион. В плана вземат участие 15 сътрудници от научните среди, IT компании, както и консуматори на новите технологии, измежду които зърнопроизводители и оранжерии – те ще са измежду първите, които ще тестват новите благоприятни условия. Двигател на плана е Светлана Боянова, ръководител на Института за агростратегии и нововъведения. И ето какви са желанията:

Планът ни е да създадем необятна мрежа за взаимна работа сред земеделци, специалисти по цифрови технологии и учени. Този хъб няма да създава технологии, а концепцията е посредством нас новите благоприятни условия да се тестват, преди земеделците да решат да влагат в тях. В наше лице стопаните ще има към кого да се извърнат за всичко, обвързвано с цифровизацията на неща, които засягат дейностите им. Затова фокусът ни е върху
основни технологии
в разнообразни браншове. Така да вземем за пример, неотдавна излезе план на правилник, с който да се промени Системата за земеделска счетоводна информация, с цел да се събират данни за екологични и обществени параметри. Това демонстрира, че цифровите технологии ще стават все по-необходими.

Идеята на Европейската комисия е стратегия “Цифрова Европа “ да обезпечи най-малко един агрохъб във всяка страна, тъй като земеделието е един от най-слабо цифровизираните браншове. Проблемът е, че фермерите към този момент не могат да се възползват от нещата, които биха съумели да създадат бизнеса им по-лек. Не е наложително да се цифровизират, само че би трябвало да опитат по какъв начин новите технологии биха помогнали на стопанствата им. Ние ще създадем по този начин, че всеки, който има предпочитание да осъвремени производството си, да може да види по какъв начин работи даден модел. Нашата роля е да помогнем за срещата сред софтуерните компании и земеделските стопани, с цел да стартират диалог, в който да попитат и учените.

Ще  направим график за
образованията
които ще проведем. Темите ще включват наторяване, напояване, растителна отбрана, стабилно земеделие, като основната дума във всичко е точност. С използването на цифрови технологии в действителност ще се подсигурява по-голямата точност. В плана са включени специалисти – български и от други европейски страни, тъй че когато някой изиска нещо характерно, да можем незабавно да реагираме. Чрез мрежата на  европейските цифрови хъбове ще има опция да покажем необятен набор от технологии, тъй че българските земеделци да получат достъп до нововъведения, основани в Европейския съюз. По разнообразни информационни канали ще разпространяваме информация за нашите образования, семинари, работилници, за лектори и тематики. Замисляме по какъв начин да са забавни и потребни за участниците.

Възнамеряваме да вършим микс от технологии. Иновацията на нашия хъб ще бъде да проверим посредством събирането на данни през разнообразни технологии и тяхната обработка и разбор дали рекомендацията към земеделския собственик, да вземем за пример за точно наторяване, точно напояване или друго, му е помогнала да развие
по-ефективно стопанство
Ще употребяваме базата на Института по зеленчукови култури „ Марица “ в Пловдив, на новия Център по растителна систематична биология и биотехнология, на Аграрния университет. Планът ни е да създадем инфраструктура в научните институции, при земеделците и в няколко оранжерии.

Проектът е ориентиран към дребни, междинни и огромни стопанства, с други думи, към всеки, който не споделя „ на мен ум не ми би трябвало “. Бяхме заложили и животновъдни цифрови технологии и нововъведения, само че сътрудниците се отхвърлиха. Ще има обаче хъб в Стара Загора, с който ще си сътрудничим. Вярвам, че отсега нататък ще има добре оборудвани животновъдни ферми, отворени да показват по какъв начин работят. Може би ще развием и това направление.

Избрахме центърът на  Европейския дигитален иновационен хъб да е в Пловдив, а обсегът да е Южният централен регион, тъй като тук има
мощен аграрни бизнес и мощна просвета
Но въпреки фокусът ни да е земеделието, не би трябвало да изключваме никой бизнес в региона. Ако има интерес от други промишлености, също можем да отговорим на това – с сътрудниците от България или от хъбовете в Европейски Съюз. Точно с такава цел „ Тракия икономическа зона “ е сътрудник в този план.

Община Пловдив поддържа институционално плана и в случай че тя има потребност от услуга, която да предоставим, ние ще се отзовем. Можем да оказваме помощ и на започващи компании. Имаме съглашения за партньорство с Клъстера за изкуствен интелект, с Клъстера по биотехнологии и с други. Партньор е и Българската асоциация на търговците на агротехника БАТА АГРО. Те се включиха, тъй като при тях е прецизният програмен продукт, конфигуриран в машините. Цифровизацията доста бързо навлиза в машиностроенето. Производителите на торове също имат технологии за точно торене. Всички компании към този момент имат обособени структури, които работят за реализиране на повече точност във всяка активност. Сред сътрудниците в Европейския дигитален иновационен хъб са „ Клийнтех България “ и Фондация „ Приложни проучвания и връзки ”, които ще обезпечават експертиза, обвързвана с бизнес консултиране и финансови препоръки, поддръжка за развиването на цифровата зрялост в селскостопанския бранш и улеснение на достъпа до вложения.

Проектът разчита на
финансиране
от Европейската комисия и от българската страна - 50 на 50. Нашият хъб не може да има облага, средствата единствено минават през нас. Предвидено е възнаграждение за екипа, който ще бъде главната движеща мощ на дейностите. Демонстрациите и образованията в огромната им част ще са безвъзмездни за земеделците.

Дейностите по плана ще стартират до края на годината. Първо би трябвало да изградим инфраструктурата за работа на хъба и да подготвим местата за демонстрации в научно-изследователските  организации и земеделските стопанства. Ще създадем образования за тези, които ще са наши лектори. Европейските цифрови хъбове са нещо ново и самите ние ще преминем през образование в особено основаната конструкция в Европейска комисия за хъбовете.

Земеделските производители са тези, които би трябвало да видят смисъл от нашата работа. Включат ли се в процеса на дигитализацията на своите стопанства, напъните са си коствали.
Текстът е част от бр. 110 на сп. " Икономика ". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР