Нови правила за функциониране и контрол на фермерските пазари предвиждат

...
Нови правила за функциониране и контрол на фермерските пазари предвиждат
Коментари Харесай

Въвеждат нови правила на фермерските пазари

Нови правила за действие и надзор на фермерските пазари плануват промени в Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз, качени за публично разискване. В тях е записано, че пазарите за фермерски и занаятчийски храни според от времетраенето им биват непрекъснати, краткотрайни, или за избран ден или дни от седмицата. Предвижда се на тях да се продават фермерски и занаятчийски храни от техните производители. Определени са изключенията, при които могат да се оферират фермерски и занаятчийски храни, които не са създадени от лицата, които ги оферират.

Храните би трябвало да дават отговор на условията на европейското и националното законодателство в региона на храните и да са снабдени с всички документи за сходство, генезис и качество. Хората, които оферират такива храни, би трябвало да имат всички изисквани от нормативните актове разрешителни, документи, лицензи и други документи, да дават на потребителите информация за предлаганите храни в сходство с европейското и национално законодателство, да съхраняват и показват при поискване от способените и контролните органи нужните документи, доказващи произхода, качеството и сигурността на храните, да съблюдават публичния ред, да опазват наетото място и имущество и да обезпечават почистването на оборудванията за предложение и търговия и прилежащите им площи, да извършват разпорежданията на уредника на пазара и предписанията на способените и контролни органи.

Такива пазари ще могат да се разкриват от уредника след получено единодушие от кмета на общината, на чиято територия се организира. Въвежда се условие кметът на съответната община да обезпечи реализирането на ефикасен надзор за съблюдаване на нормативните условия и отбрана на потребителите.

Организаторът би трябвало да осведоми шефа на регионалната дирекция по сигурност на храните по местонахождението на пазара за мястото, деня и графика на провеждането му минимум 3 работни дни преди декларираното му начало.

На пазарите се не разрешава:

осъществяването на комерсиална активност отвън предоставените за прилагане елементи от парцели и уреди за търговия и пространствата, граничещи с тях;

слагането от ползвателите на спомагателни лични уреди, които не са съгласувани с уредника на пазара, или са отвън предоставените за прилагане елементи от парцели и уреди за търговия;

слагането на предлаганите за продажба храни на други места отвън оборудването и предоставената за прилагане площ; осъществяването на търговия от моторни транспортни средства, спонтанни поставки, куфари, колички, кашони, сложени на земята или от ръка;

влизането, прекъсването и паркирането на моторни транспортни средства на територията на пазара, отвън избраните за това места, по времето на осъществяване на пазара;

излагането, продажбата и рекламата на храни с външен тип, опаковка и маркировка, заблуждаващи потребителите по отношение на тяхното качество, генезис и други основни характеристики;
преотдаването или взаимното прилагане на наетите парцели, обекти или уреди, без за това авансово да е получено документално единодушие от уредника на пазара.
 istock istock
Организаторът би трябвало да упражняват надзор върху активността на хората, които правят комерсиална активност на територията на пазарите, както и за съблюдаване на Правилника за активността на фермерския пазар. Той се задължава да обезпечи комерсиална повърхност и подобаваща инфраструктура, съгласно условията за предпазване и предложение на храните, подобаващи условия за употреба на местата, обектите, частите от парцели, масите за сергийна търговия, както на съответните санитарни помещения; да обезпечи спазването на реда на пазара, както и да обезпечи почистването му.

Българите не имат вяра на огромните търговци

Организаторът би трябвало да основава и поддържа база данни за всички лица, които оферират артикули, на оборудванията за търговия, ситуирани на територията на пазара, както и информация за подписаните контракти за потребление на пространства и уреди с участниците.

Определят се контролните органи, които реализират надзор на фермерските пазари. Контролът по съблюдаване на условията по повод организацията и активността на пазарите за търговия на дребно на фермерски и занаятчийски храни ще се реализира от упълномощени от кмета на съответната община, длъжностни лица от общинската администрация. Регламентират се правата и отговорностите на длъжностните лица, които имат право да правят инспекции на уредниците на пазарите за търговия на дребно на фермерски и занаятчийски храни, както и на лицата, които правят комерсиална активност на територията на пазарите.

При открити нарушавания от страна на уредниците са планувани и наказания.
 istock istock
С спомагателните разпореждания на закона се променя Закона за занаятите, като в листата на занаятите се основава нова група занаяти - занаяти в региона на производството на храни и питиета. Към приетите занаяти със Закона за занаятчийството се прибавят следните занаяти в региона на производството на храни и питиета: хлебарство, ситничарство, сладкарство, шекерджийство, преправка на плодове и зеленчуци по обичайни предписания, произвеждане на месни и млечни артикули, колбасарство, мелничарство, пивоварство и подготвяне на малц, бозаджийство, подготвяне на безалкохолни и спиртни питиета, готварство.

Важна организационна мярка на работодателите е образованието на ръководители и служащи, които да разпознават ранните признаци и признаци на топлинни болести и да  ползват съответните процедури за първа помощ.По тематаМамят ли ни по пазарите с сякаш " чисти " фермерски артикули закон храни фермерски пазари фермерски артикули .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меВходзаб
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР