Циферблатът на съдбата е най-новият артефакт във филма, който ще

...
Циферблатът на съдбата е най-новият артефакт във филма, който ще
Коментари Харесай

Истинските истории на реликвите, които търси Идиана Джоунс

Циферблатът на ориста е най-новият артефакт във кино лентата, който ще се появи по кината на 30 юни

Когато става въпрос за художествените филми, изключително пък от фентъзи жанра, е мъчно да се отделят обстоятелствата от измислицата. Така е и в тази ситуация с вълнуващите завършения на киногероя Индиана Джоунс и неговите разтърсващи истории, станали обичани даже на археолозите. От името на богати клиенти, неговия университет и даже самото държавно управление на Съединените щати, проф. Хенри Джоунс (както е същинското му име) се насочва постоянно в търсене на антични артефакти от целия свят и нормално не е единственият, който ги преследва. Индиана се изправя против нацисти, китайски гангстери, поклонници на антични култове и руски шпиони, единствено с цел да се увери, че свещените реликви няма да попаднат в ръцете на неприятни хора и да трансформират ориста на света.
-->
Авторите на поредицата за Индиана Джоунс - двамата киновеликани Джордж Лукас и Стивън Спилбърг - употребяват екшъна, романтиката и приключенията, с цел да насочат вниманието към скъпите съкровища. Докато измислят сюжета за всяка вълнуваща приказка, те черпят от действителни исторически обстоятелства и ги вплитат в нещо, което да развълнува публиката и да я накара да се заинтересува от водещите международни култури. Двамата намират хитри способи да обвържат Индиана Джоунс с някои от най-великите археологически находки, с които светът се е сблъсквал. Ето каква е истината за най-важните реликви, употребявани в поредицата за Индиана ДжоунсЕ
Идолът на плодородието от племето Чачапоя


Идолът на плодородието е едно от първите " чудеса ", които влизат в полезрението на почитателите в " Похитителите на изчезналия кивот ", до момента в който Индиана Джоунс, или Инди, както го назовават на галено, обмисля по какъв начин да вземе стауетката, като я размени с тежестта й в пясък. 20-сантиметровият артефакт от солидно злато, изобразяващ богинята на плодородието на инките, известна като Пачамама, е бил подложен в нейния храм през 64 година прочие н. е. и прикрит от храмовите свещеници надълбоко в джунглите на Перу. Достижим е посредством серия от клопки, които би трябвало да бъдат преодолени от най-смелите представители на племето Чачапоя. Да стигнат до идола е мъчно, само че да го вземат, става известно, е още по-трудно, защото би трябвало тъкмо да пресъздадат тежестта му, другояче задействат комплицираната система за самоизтребление на храма.

Идолът, показан в " Похитителите на изчезналия кивот ", се базира на същинската родилна фигура от Дъмбъртън Оукс, наречена по този начин поради включването й в предколумбовата сбирка от артефакти в Дъмбъртън Оукс. Изобразява ацтекската богиня Тлатцолтеотл, макар че приликата е противоречива. Това е един от по-малко мистичните и по-реални от позиция на действителността артефакти, които дават началото на приключенията на Инди.
Дискът към жезъла на Ра


Според историята във кино лентата е открит през 1926 година от известния археолог Абнър Рейвънуд. Дискът на жезъла на Ра по-късно е предаден на щерка му Мериън, която го продава на Индиана Джоунс през 1936 година за три хиляди $. Когато се сложи върху елементарна дървена сопа, " висока шест кадама " (като един кадам е отстранен в символ на почитание към еврейския Бог Яхве), тоягата на Ра може да се употребява в Стаята с карти в Танис, с цел да уточни Кладенеца на душите, където се намира Кивотът на завета. Надписът по периферията на диска е на антична форма на иврит и изяснява по какъв начин тъкмо да се избегне наказването от отварянето на Кивота.

В реалност, безапелационни са учените, не съществуват диск или скиптър на Ра, само че артефактът е значим за превъзходната история на кино лентата и е занимателен метод да накара Индиана да мине през Египет на път за антична Палестина.
Кивотът на завета


Кивотът е библейска светиня, обвързвана с невероятна божествена мощност. Търси го Индиана Джоунс, търсят го и нацистите в " Похитителите на изчезналия кивот ". Създаден през 1400 година прочие н. е. от античните евреи. Предназначението му е да съхранява натрошените скрижали от десетте Божи заповеди, откакто са били разрушени от Моисей. Предполага се, че Бог е заповядал на евреите да носят позлатения сандък, до момента в който бродят към Обетованата земя. Тези, които носели ковчега, били предизвестени да не го гледат, тъй като в случай че го създадат, ще бъдат изумени от голямата мощ на реликвата.

Учените от епохи спорят за същинската история на Кивота на завета. Но включването му в проектите на Адолф Хитлер за международно владичество го прави обаятелен по аргументи, разнообразни от невероятните му сили. Хитлер явно е съумял да пренебрегне еврейския генезис на реликвата, с цел да управлява нейните божествени свойства, надявайки се да направи армиите си непобедими.
Камъните Шанкара


В " Индиана Джоунс и храмът на обречените " се споделя, че петте камъка Шанкара са получили името си от момента, в който индуисткият господ Шива ги е дал на Шанкара на планината Калиса, напътствайки го да ги употребява в борбата си против злото. Когато камъните са събрани дружно, те светят от съдържащите се в тях диаманти, физическо проявяване на появяването на Шива, сигнализирайки топлота и светлина за приятелите и опустошително опустошение за враговете. След като Шанкара умира, камъните са разпръснати и продадени, губят се в продължение на стотици години.

По времето, когато Инди е претрупан със задачата да откри камъните Шанкара, няколко от тях заровени под двореца Панкот, те към този момент се считат повече за мит, в сравнение с действителност. Въпреки че са измислени за сюжета на кино лентата, те са композиция от няколко действителни детайла. Единият е юперлит - флуоресцентна канара в американския щат Мичиган, която доста наподобява на осветените камъни Шанкара. Другите, несъмнено, са историите към самите камъни, които произлизат от митологията за индийския господ Шива.
Кръстът на Коронадо


Представен в " Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход " като артефакт, издирван от Инди по време на юношеските му завършения в щата Юта, Кръстът на Коронадо е златно разпятие, инкрустирано със скъпоценни камъни, което, както се твърди, в миналото е принадлежало на император Юстиниан II. Наречен на испанския конквистадор Франсиско Васкес де Коронадо, който го е получил от именития Ернан Кортес през 1526 година, за кръста не престават да се носят клюки, че в блестящото му тяло е вложено парче от Христовия кръст. Когато Коронадо потегля да търси Седемте златни града, той изгубва кръста, а реликвата в последна сметка се озовава в гробница в Съединени американски щати.

През 1912 година двама авантюристи, Индиана Джоунс и неговият другар Хърман откриват кръста, откакто иманяри са проникнали в пещерите с вярата да намерят това, което завоевателите са скрили там. Въпреки че Инди не съумява да го придобие този ден, той щеше да го откри още веднъж през 1938 година, когато към този момент е прочут археолог. Докато артефактът е напълно фиктивен и основан за кино лентата, той се основава на действителни исторически персони, с цел да добави достоверност към кино лентата.
Светият Граал


Твърди се, че това е бокалът, употребен от Исус Христос на Тайната вечеря, както и съдът, събрал кръвта му откакто е бил прободен от Копието на Лонгин. Светият Граал от " Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход " е незадълбочен взор към библейските предания, а по-късно също е обвързван с легендата за крал Артур. Смятана за позлатен потир, заслужен за Царя на царете, чашата, за която се споделя, че подарява величие на всеки, който пие от нея, в действителност е скромна дърводелска посуда, направена от глина. Въпреки че може да е бил нехаен в някои елементи от проучването на Библията, Инди знае по какъв начин да избере верния потир в края на " Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход ".

Разказите за Светия Граал се разграничават доста през столетията, само че има една непрестанно налагана от създателите на художествена литература история, че Йосиф от Ариматея взема Граала със себе си в Англия и го оставя в това, което по-късно ще стане абатство Гластънбъри, до момента в който не бъде загубен за хиляда години и в последна сметка открит от самия крал Артур. После попада под закрилата на Братството на Кръстовидния меч и е предпазен от античен член на Ордена на рицарите тамплиери, до момента в който някой заслужен не пристигна да го изиска в Каньона на Лунния сърп. Силата на Граала оказва помощ на Хенри Джоунс-старши да надделее над гибелта.
Кристалният череп на Акатор


Благодарение на траяло дълго и обсебило живота на проф. Харолд Оксли изследване, в " Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп " боговете на племето Уга са открити като тринадесет същества от друго измерение, с кристални скелети и черепи, които имат невероятни свръхестествени качества. Конкистадори като Франсиско де Ореляна, за които се счита, че търсят изгубения златен град Елдорадо, в последна сметка откриват Акатор. Един от черепите се озовава в гробището Чаучила и Оксли го намира там.

Педантичните бележки на проф. Оксли, които водят Индиана Джоунс по маршрута, избран от неговия някогашен наставник, включват череп с мощен магнетизъм и свръхестествени качества. Въпреки че не имат нищо сходно, черепите, на които са основани версиите на кино лентата, могат да бъдат открити в античната просвета на ацтеките. Експертите към момента се чудят по какъв начин са основани толкоз съвършено от транспарантен и млечен кристал без забележими следи от потребление на обикновени принадлежности.
Циферблатът на ориста


Циферблатът на ориста е най-новият артефакт, представляващ интерес за Индиана Джоунс, както и за неговите съперници, в " Индиана Джоунс и Циферблата на ориста ", който ще се появи по кината на 30 юни. Предполага се, че е основан от Архимед през 213 година пр.н.е. 2200-годишната светиня се базира на механизма от Антикитера, открит през последните години на Втората международна война във трен от проф. Джоунс и неговия помощник Базил Шоу. В последна сметка Шоу стартира да се въздейства от устройството, само че не и преди да опише на щерка си за способността му да трансформира историята.

От изтеклата към този момент информация за кино лентата знаем, че героинята Хелена Шоу се съюзява с Индиана Джоунс, с цел да предотврати попадането на Циферблата в неверни ръце, като да вземем за пример тези на Юрген Волер, нацист, трансформирал се в откривател на НАСА, който е решен самият той да го открие. Волер освен желае да пресъздаде света по собствен облик, само че също по този начин и да поправя някои от " грешките " на Хитлер. Индиана Джоунс е изправен пред сериозен избор и би трябвало да реши дали да върне времето обратно за някои от своите неточности в живота.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР