Цетине. Най-важната предпоставка за гарантирането на стабилността и сигурността и

...
Цетине. Най-важната предпоставка за гарантирането на стабилността и сигурността и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Последователната проевропейска политика на Черна гора е пример за всички държави от Западните Балкани

Цетине. Най-важната причина за гарантирането на стабилността и сигурността и постигането на висок стопански растеж в Западните Балкани е реализацията на европейската вероятност на страните от района. Този въпрос ще бъде измежду целите на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Това съобщи президентът Румен Радев в Цетине на взаимна конференция с президента на Черна гора Филип Вуянович. България е подготвена да продължи да подкрепя процеса на европейска интеграция на Черна гора, в това число и с експертиза на наши експерти, акцентира Румен Радев. Това оповестиха от прессекретариата на президента. Президентът Радев е на двудневно посещаване в страната в навечерието на Деня на държавността на Черна гора – 13 юли, по покана на президента Филип Вуянович.
Румен Радев оцени високо виновната позиция и поредните старания на Черна гора в одобряването ѝ като позитивен образец за страните от района. Президентът напомни, че постигането на пълноправно участие в Европейски Съюз зависи „ напълно от самостоятелните достижения при осъществяването на откритите критерии “ и открои Черна гора като най-напредналата страна в този развой.
Двамата президенти разискаха вероятностите за задълбочаване на съдействието сред България и Черна гора в сферите на стопанската система, инфраструктурата и сигурността, както и във връзка с предпочитаните политики за района. Румен Радев и Филип Вуянович бяха единомислещи, че развиването на районната инфраструктура е от основно значение и за двете страни. " По-добрата транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в Югоизточна Европа ще сътвори доста по-добри условия за бизнеса, за увеличение на вложенията, както и за свободната връзка на жителите ", съобщи Румен Радев.
Българският президент поздрави Филип Вуянович по случай присъединението на Черна гора към НАТО. „ Република България постоянно е била измежду най-активните поддръжници на евроатлантическата интеграция на Черна гора “, сподели президентът и изрази готовността на страната ни да подкрепи процеса на образование и промяна на Черногорските въоръжени сили.
Филип Вуянович изрази признателност към България за дългогодишната поддръжка за европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора. " Удовлетворен съм, че България изрази предпочитание неин основен приоритет по време н Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз да бъде европейската интеграция на района на Западните Балкани. Между нашите две страни съществуват връзки на надълбоко доверие, а вековните исторически и културни връзки са причина за отличните ни връзки ", съобщи черногорският президент.
По-рано през днешния ден в Подгорица Румен Радев организира срещи с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович и с ръководителя на Скупщината в Подгорица Иван Брайович. Душко Маркович и Иван Брайович подчертаха пред българския държавен глава готовността на Черна гора да отвори всички преговорни глави в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
По време на срещите си в Подгорица Румен Радев прикани за задълбочаване на връзките в региона на науката и образованието и за активизиране на университетския продан сред България и Черна гора. Обсъдено беше и свикването на нова среща на смесената икономическа комисия, както и усилване на съдействието сред стопанските камари в двете страни за поощряване на икономическия продан и взаимните вложения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР