Централното отопление в Перник остава сред предпочитаните начини за осигуряване

...
Централното отопление в Перник остава сред предпочитаните начини за осигуряване
Коментари Харесай

„Топлофикация Перник“ – екологично отопление на достъпна цена

" Централното отопление в Перник остава измежду желаните способи за обезпечаване на уют през студените месеци от годините. Клиентите на топлофикацията си подсигуряват комфорт и топлота у дома на налична цена. Освен това клиентите ни целогодишно  употребяват гореща вода за бита си. ", разяснява инж. Чавдар Стойнев, шеф на „ Топлофикация Перник “. По думите му най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. „ Цената на „ синьото гориво “ е извънредно нестабилна, даже след понижението, през декември още веднъж се чакат високи стойности. “, уточни енергетикът. 

Инж. Чавдар Стойнев съобщи, че с изключение на обезпечаване на отопление на налична цена,  инвестират средства в зелени планове  за произвеждане на чиста сила за към 20 000 клиента. Той означи, че главната им цел е последователното понижаване на каузи на въглищата и заместването им с по-екологични горива. " До края на годината ще включим в работен режим нови уреди, употребяващи природен газ за произвеждане на сила. Върху този план работим към този момент близо три години. Имаме желание да влагаме още мощности, работещи на природен газ. ", изясни инж. Стойнев. По думите му с спомагателните уреди енергийната промяна на " Топлофикация Перник " ще се реализира по-бързо.
-->
Изпълнителният шеф уточни, че имат желание отсега нататък да създават сила и от биогаз.

По мотив решението за ускорено затваряне на въглищните централи, инж. Чавдар Стойнев изрично съобщи своето противоречие. Според него държавното управление би трябвало да регистрира значимата роля на сдруженията поради нестабилната икономическа конюнктура. По думите му с предприемането на дейности в посока закриване, а не модернизиране, се слага под риск енергийната сигурност и самостоятелност на България.

Инж. Стойнев разяснява и концепцията, която се стартира в медийното пространство, че централите можело да работят сезонно,  например единствено през зимата. Според шефа на топлофикационното сдружение това е неуместно. Като причина инж. Стойнев посочи обстоятелството, че въглищните централи имат извънредно значима роля като балансиращи мощности. Той беше безапелационен, че енергийната система не може да работи обикновено през топлите месеци от годината единствено на ВЕИ. „ Разчитането на 100% на фотоволтаици няма потенциал да компенсира ТЕЦ-овете на въглища нито като произвеждане, нито като претовареност. Българските централи подсигуряват към 40-50% от производството на електрическа енергия в страната, през зимните месеци този % доближава до 60-65. Без тези сдружения, стопанската система на страната ни е обречена, а крайните консуматори ще би трябвало да понесат фрапантен скок на цената на тока. “, съобщи инж. Стойнев.

Според специалиста към момента въглищата имат своето място в българската енергетика. По думите му по време на енергийна рецесия би трябвало да се работи за опазване на базовите мощности, с цел да се подсигурява енергийната самостоятелност и сигурност на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР