Централният площад Таксим в Истанбул стана арена на протестна демонстрация

...
Централният площад Таксим в Истанбул стана арена на протестна демонстрация
Коментари Харесай

С протестна демонстрация в Истанбул бе отбелязана 10-ата годишнина от събитията в парка Гези

Централният площад " Таксим " в Истанбул стана сцена на протестна проява за отбелязване на 10-ата годишнина от митингите за парка " Гези ", при които се стигна до конфликти с полицията.

По информация на турските медии демонстрацията е била проведена от предприемчив комитет за парка " Гези ". 

Сред стачкуващите е имало и депутати от главната опозиционна Народнорепубликанска партия, Турската комунистическа партия и прокюрдската Демократична партия на народите.

Участниците издигнаха антиправителствени лозунги. 

Демонстрантите са подчертали в общо послание, че макар миналите 10 години от митингите за парка " Гези ", несправедливостите, беззаконията и неравенството в страната не престават. 

Отправен е бил и апел към управляващите да освободят арестуваните в митингите за парка " Гези " Тайфун Кахраман, Хакан Алтънай, Джан Аталай, който бе определен за народен представител на изборите на 14 май, Мюджелла Япъджъ, Мине Йозерден и Чигдем Матер, които се намират в пандиза.

Група стачкуващи се е пробвала да отстрани загражденията пред площад " Таксим ", само че полицията се е намесила с груба мощ и се е стигнало до конфликти. Силите на реда са употребявали сълзотворен газ, с цел да разпилян стачкуващите.

Демонстрация е имало и в парка Мачка. И там служителите на реда са употребявали сълзотворен газ и палки против участниците. 

Арестувани са към 60 души, оповестяват турски медиите.

Протестите за парка " Гези " започнаха през месец май 2013. като кротичък екологичен митинг против изсичането на дърветата в парка, ситуиран до площад " Таксим ".

Проявата прерасна в най-големия до тогава митинг против държавното управление на Реджеп Тайип Ердоган, който по това време беше министър председател. Хиляди хора от цялата страна излязоха по улиците, само че митингите бяха потушени от полицията, написа Българска телеграфна агенция.

По публични данни по време на размириците са починали 8 души, а 7 са били ранени. Десетки стачкуващи влязоха в пандиза.   
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР