Централната минерална баня получи Голямата награда в четвъртото издание на

...
Централната минерална баня получи Голямата награда в четвъртото издание на
Коментари Харесай

Минералната баня в Банкя получи Голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022”

Централната минерална баня получи Голямата премия в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди 2022 “, проведен от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Церемонията се организира на 11 октомври 2022. Наградените в състезанието по традиция се предлагат за влиятелните европейски награди за модерна архитектура “Мис ван дер Рое ”.

Сградата на реставрираната и актуализирана Минерална баня получи отличие за запазване на културно-историческото завещание.

Призът бе връчен от основния проектант на София Здравко Здравков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров на проектантския екип на „ Георгиев Дизайн Студио “. Банята е построена сред 1907 – 1911 година и е оповестена за недвижима културна полезност. Сградата е незабравим представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на плана е консервация, реституция и социализация на историческата постройка като спа център. Водещ принцип при проектирането и осъществяването е съхранението на истинския образ на старинното здание.

Централна минерална баня „ Банкя “ е проектирана от мюнхенския проектант и професор Карл Хохедер, а началник на градежа е проектант Нено Нешев. За интервала на своето основаване е била най-модерната балнеолечебна постройка в България и една от забележителните бани в Европа, с помощта на високото качество на осъществяването, предлаганите процедури и улеснения, естетико-художествените качества.

Реставрацията на постройката стартира през 2018 година Водещо при осъществяването на плана е стремежът за предпазване на истинската функционалност – балнеолечебната, както и на достоверността – на истинския образ на постройката, на употребяваните материали и сградни детайли, разкриващи хубостта на цялата постройка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР