Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената бюлетина и

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената бюлетина и
Коментари Харесай

ЦИК показа 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират


Централната изборна комисия (ЦИК) сподели образците на хартиената бюлетина и бюлетината от машинното гласоподаване за идните предварителни парламентарни избори на 2 април.

На брифинг пред публицисти зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева изясни, че дължината на хартиената бюлетина ще е към 60 см, като на нея са изписани всички регистрирани партии и обединения, както и самостоятелните претенденти във Варна и Ловеч. Хартиената бюлетина за гласоподаване отвън страната е същата като тази за гласоподаване в България, единствено че ще е без преференции.

Матева показва и по какъв начин ще се гласоподава с машината на идния избор. Електронната бюлетина дава отговор на хартиената, като на първата страница ще бъдат 15 партии и обединения, като в Ловеч и Варна ще има самостоятелни претенденти, и квадратчето " не поддържам никого ".
 ЦИК към момента не знае нищо за видеонаблюдението
ЦИК към момента не знае нищо за видеонаблюдението

Комисията прецизира и че има и два типа паравани, като една дума ще се употребява и за двете

ЦИК взе решение, че бюлетината от машинно гласоподаване ще е дълга 20 см. На електронната бюлетина ще излиза цялата техническа информация за определения избор на хората. Бюлетината би трябвало да се сгъне от гласоподавателя, би трябвало да бъде подложен един щемпел на гърба ѝ и да се пусне в транспарантна кутия за гласоподаване, която ще бъде с надпис " Кутия за гласоподаване с бюлетини за машинно гласоподаване ". Отделно ще има още една кутия с надпис " Кутия за гласоподаване с хартиена бюлетина ".

Разделянето на бюлетините и кутии, в които ще се събират подадените гласове, идва откакто в началото. Представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в изборната администрация отстояваха решението с аргумента да не се се затрудняват членовете на СИК при броенето, макар големия брой сбъркани протоколи на предходни избори.

едвам след тъжби и . Редица наблюдаващи и, че решението би довело до безпорядък, спомагателен срив на доверието в изборния развой и тотално обезсмисля машинното гласоподаване, сведено така и така до печатане, с, направени от последното Народно заседание.
 Какафонията на ЦИК срутва доверието в изборите
Какафонията на ЦИК срутва доверието в изборите

Манипулация на вота може да има постоянно

Възложено е на общините да обезпечат  стана ясно още по време на брифинга.

Матева поучава след края на изборния ден представителите на Районните изборни комисии да се вкарат данните в електронния протокол, да го ревизират и в случай че всичко е наред, да го вкарат в формалния протокол.

Росица Матева даде и обичайна информация за гласоподаване както в страната, по този начин и отвън нея. В 738 изборни секции ще се гласоподава отвън страната , като в 234 от тях ще има машинно гласоподаване. В страната и отвън страната в изборните секции, в които ще се гласоподава и с хартия, и с машина, ще има единствено по една машина за гласоподаване. Никъде няма да има по две машини за гласоподаване , посочи Матева.
 Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили
Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили

ЦИК обезпокоена, че може и да няма видеонаблюдение на броенето

На 14 март се организираха консултациите за съставите на Секционните изборни комисии (СИК) отвън страната с представителите на партиите и обединенията, като се получават предложенията за поименния им състав. До 20 март ЦИК ще назначат съставите на СИК отвън страната , стига да получат нужната по тази причина информация.

До 18 март хората с увреждания могат да заявят дали желаят да гласоподават с преносима изборна комисия, или не.

Матева уточни още, че е почнал процесът по засвидетелствуване на сходството на машините за гласоподаване. Вече има и регистрирани интернационалните наблюдаващи за предварителните парламентарни избори. Росица Матева прикани партиите и обединенията да съблюдават положителния звук в предизборната акция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР