Централната избирателна комисия (ЦИК), която неизменно посочва представителя на Смартматик

...
Централната избирателна комисия (ЦИК), която неизменно посочва представителя на Смартматик
Коментари Харесай

ЦИК призна: Българските избори са в зависимост от една чужда компания

Централната изборна комисия (ЦИК), която непроменяемо показва представителя на " Смартматик " - " Сиела норма " като отговорник за машинния избор, най-накрая призна: българските избори са според от една непозната компания, а това подкопава доверието в процеса.

Признанието четем в отчета на комисията за извършените през 2022 и 2023 година разнообразни избори, в който се обрисуват и проблемите, в това число тези, които се чака да зародят и наесен на локалния избор. Най-големият от които - софтуерът, защото до момента не се е провеждал избор за кметове и общински съветници с устройствата (с изключение на частични кметски избори).

Още при започване на отчета ЦИК акцентира, че й е вменена несвойствена активност - да се занимава с техническото застраховане на изборите, вместо да се концентрира върху образованието на членовете на секционните комисии и методическите инструкции. Макар в отчета да не е посочено, това е и повода да се вменява цялото застраховане на машинния избор на частната компания. " Смартматик " и " Сиела " са неизменимият уредник от експериментирането с устройствата, до цялостното им въвеждане в процеса, като ЦИК пристъпва към директно договаряне с тях.

Още през 2020 година изборни специалисти излязоха с предизвестие към тогавашната власт (кабинетът " Борисов " 3), че за шест години опит с машинното гласоподаване, една компания е спечелила всички търгове за доставка на устройствата ( " Сиела норма " ), като тя дава отговор освен за тази доставка, само че и за логистиката, превоза, обслужването, образованията на чиновниците и така нататък " По този метод компанията освен се трансформира в домининанта на пазара, само че и стартира да играе решаваща роля в произвеждането на изборите ", написаха в отчета си с осем рекомендации " Конрад Аденауер " и " Софийска платформа ".

Тогава той освен не бе взет поради, само че и ЦИК продължи да разчита напълно и единствено на частната компания, базирайки се всякога на форсмажор, с цел да я уточни като реализатор. Комисията излиза с еднотипни претекстове: обърнала се за помощ към изпълнителната власт - Министерство на вътрешните работи, Министерство на превоза (за логистиката посредством " Български пощи " ), но получила отговори, че институциите могат да поемат единствено отчасти поддейностите. Така, и поради спиралата от избори през няколко месеца, ЦИК непроменяемо решаваше да разпореди всичко на " Сиела ", в това число наемането на експертите по поддръжката на устройствата.

Комисията не се съобрази и с възраженията на Агенцията по публичните поръчки от септември м.г, че е имала задоволително време да провежда търг за другите типове действия за вота през октомври като разбие по този метод " монопола " на частника и в същия ден, в който АОП изпрати писмото си до комисията, тя подписа още веднъж контракт със " Сиела ".

Ситуацията остава непроменена и до през днешния ден. 48-ия парламент върна хибридното гласоподаване - т.е. и с устройство, и с хартиена бюлетина, а наследникът му - сегашният парламент, отхвърли да отвори още веднъж Изборния кодекс, с цел да опрости разпоредбите поради задаващите се локални избори, на които ще гласуваме за кмет, общински съветници, а някъде и за кмет на обитаемото място и за областен кмет - т.е. четири разнообразни избора, плюс преференциите за общинските съветници. На процедура време за промени няма, тъй като депутатите ще се съберат след лятната си почивка на 1 септември, а изборите са планувани за 29 октомври.

Така стигаме до казуса със софтуера и признанието на ЦИК.

" В случай че законодателят планува машинното гласоподаване да остане метод на гласоподаване, би трябвало да бъде направен нов програмен продукт по възлагане от българската страна, който да бъде обществено наличен (open source) и който да разрешава да се създават избори от всевъзможен тип, както и случайна композиция от тях. Тъй като ЦИК намира, че произвеждането на изборите следва да се преглежда като въпрос на национална сигурност, е належащо в Изборния кодекс да се уточни държавен орган, разполагащ с експертен и административен запас, който да е зает с изработването на подобен програмен продукт и неговото модифициране ", четем в отчета.

Такъв посочен орган няма. И по всяка възможност частната компания ще създава софтуера още веднъж.

Ето какво четем по този мотив:

" За да се произведат разнообразни избори от изброените, в това число избори за общински съветници и за кметове, както и при всяко изменение на Изборния кодекс, обвързвано с бюлетината за машинно гласоподаване, е належащо да се извърши ново модифициране на софтуера.

Практиката демонстрира, че при всяка трансформация на софтуера под друга форма се постанова присъединяване на представители на " Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. ", което слага българските избори според от една непозната компания, което основава предпоставки за съмнение в машинното гласоподаване. "

Иначе комисията регистрира, че на парламентарния избор на 2 април машинно са дали своят вот 1 557 037 гласоподаватели, или 58,02% от гласувалите. Въпреки че устройствата бяха превърнати на процедура в " принтери " - тъй като така наречен Хартиена коалиция отстрани машинния протокол.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР