Централната избирателна комисия (ЦИК) е спазила закона по отношение на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е спазила закона по отношение на
Коментари Харесай

ЦИК: Спазихме закона за членовете на СИК в чужбина

Централната изборна комисия (ЦИК) е спазила закона във връзка с назначението на членовете на секционните изборни комисии (СИК) зад граница.

Проведени са съвещания с политическите партии, които са създали своите оферти за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи.

Говорителят на комисията Димитър Димитров разяснява, че тъжби за назначението на СИК в чужбина постъпват най-вече от Кипър и Испания, и от няколко секции в Германия.

„ Жалбите, в случай че желаете, или пък сигналите, които получаваме са, че освен това назначение не са почетени задоволително локалните общности. Трябва да каже, че на всички места където има опция, са назначавани лица от локалните общности, единствено че тяхното предопределение не е предпочитано. Тази година партиите, за разлика от други години, са създали много цялостни и необятни оферти – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от локалните общности. Но на всички места, където е имало опция, са назначавани такива лица “, сподели Димитър Димитров.

ЦИК няма по какъв начин да преназначи съставите на секциите зад граница, в няколко случая са увеличени съставите от 5 на 7 души там, където ще се гласоподава по-масово, сподели още Димитър Димитров.

От Министерството на външните работи през вчерашния ден акцентираха, че не са водили „ странни диалози “ с ЦИК за състава на комисиите в чужбина.

Ръководителят на работната група „ Избори “ в министерството Калин Анастасов съобщи:

„ От 2507 члена на СИК, когато извадим 300 наши чиновници и 500 партийни оферти, от нас се изисква да предложим към 1700 членове на секционни изборни комисии, препоръчани от нашите представителства след съвещания с българските общности по места “.

Калин Анастасов, който е основен секретар на Външно министерство, добави, че единствено 33 от рекордните 465 секции в чужбина са 3-членни и това също не е причина за оставянето отвън състава им на българи, които преди са взели участие в изборния развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР