Централната банка на Аржентина повиши референтния лихвен процент с 21

...
Централната банка на Аржентина повиши референтния лихвен процент с 21
Коментари Харесай

Аржентина вдигна остовната лихва до 118% в опит да укроти спада на песото

Централната банка на Аржентина увеличи референтния лихвен % с 21 процентни пункта до 118%. Освен това държавното управление на страната девалвира валутата си - песото с близо 18%, заяви Ройтерс.

Това стана, откакто крайнодесният либертарианец Хавиер Милей получи най-вече гласове на предварителните избори за президент. Сред обещанията му са да затвори централната банка и да доларизира стопанската система. Милей завоюва 30% от гласовете, следван от претендентите на консервативната съпротива и ръководещите. Тримата отиват на президентския избор, който ще се състои през октомври. Пазарите обаче, залагаха на мощно показване на по-умерени претенденти. 

Официалният валутен курс ще бъде закрепен на 350 песо за $ до изборите през октомври, оповестиха още от централната банка.

Но импровизирано песото падна с близо 10% до рекордно ниско равнище от 675 за $, преди да завърши на 665. В някои магазини в Аржентина продажбите са спрени, до момента в който цените не покажат признаци на стабилизиране през идващите дни. Собствениците им не могат да кажат по кое време ще получат нова стока, както и не могат да предвиждат какви ще бъдат цените даже в близко бъдеще.

" Обезценяването на валутата ще спомогне за доближаването ѝ до обективна стойност “, разяснява Уилям Джаксън, основен икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics, представен от Ройтерс. Според други анализатори обаче фиксирането на песото на постоянна стойност до изборите ще докара до това, че валутата ще стане още веднъж мощно надценена.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР