Центърът за анализ и маркетинг представи изследване на нагласите на

...
Центърът за анализ и маркетинг представи изследване на нагласите на
Коментари Харесай

Васил Терзиев води на изборите в София, Хекимян с преднина пред Григорова

Центърът за разбор и маркетинг показа проучване на настройките на софиянци за локалните избори в края на месеца. То е извършено в интервала 19-23 октомври с размер на извадката Между 804 пълнолетни жители на София, посредством директни стандартизирани изявленията с интервюираните.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 272
1% от всички интервюирани подхожда на 10 000 души. Максимално допустимият размер на стохастичната неточност при 50%-ни дялове с 95% гаранционна възможност е към 3,5%. Методът на образуване на извадката е двустепенна гнездова извадка с възможност, пропорционална на размера на гнездата.

Изследването показа социологът Юлий Павлов.

На въпрос „ Как хората правят оценка кой е най-сериозният проблем пред страната сега “, в София единствено половината споделят, че това е инфлацията и високите цени. В страната обаче това са споделили към 65-70%.

Борбата с корупцията събира към 20% - очевидно общественото говорене в тази сфера резонира в съзнанието на гласоподавателите. Съдебната промяна и смяната на Конституцията, както и присъединението към еврозоната и Шенген имат 11-14 % и си сменят местата.

На въпрос „ Смятате ли да гласувате на локалните избори “, „ ще гласоподавам и съм решил за кого “ – 40%, „ ще гласоподавам, само че не съм решил за кого “ – 15%, „ още не съм решил дали ще гласоподавам “ – близо 19%, 23% няма да гласоподават.

Той изясни, че в София, при последните 3-4 избора, не са дали своят вот повече от 410 000 души. Трябва обаче да се има поради, че това е, когато на парламентарни избори гласоподаваха към 600 000 души. На последните избори през април гласоподаваха 490 000 души в София. Активността на идните избори ще падне – виждаме, че практиката е такава. В огромните градове контактът с общината като шеф е за доста по-малко хора, в сравнение с в дребните обитаеми места. Това изяснява за какво обичайно интензивността в огромните градове е по-ниска.

„ Отчитайки, че ще има и пет неучебни дни – понеделникът след избори постоянно е неучебен ден, вторник е единственият образователен ден преди почивната сряда – 1 ноември. Този ден, на база предишни години, също се афишира за неучебен, родители си взимат отпуски, дали ще гласоподават на втори тур – я камилата, я камиларя. Ще гласоподават по-малко – сред 350 000 – 380 000 души “, сподели още той.

Според проучването в изборните резултати води „ “- “ “ („ “) с 33,5%, ГЕРБ- 24,2%, – 12,4%, „ “ – 10,8%, Има Такъв Народ – 5,9%.

получава 32,6% от гласовете, – 23,4%, Ваня Григорова – 19,5%, Деян Николов – 9,7%, Ивайло Вълчев – 6%, Вили Лилков – 4,5%.

„ “ получават по-малко, в сравнение с получиха на парламентарните избори, а – противоположното. Ефектът се основава от сполучливата акция на Ваня Григорова, която изтегля листата. Гласовете за „ “ не се знае къде ще бъдат разпределени.

ПП-ДБ (Спаси София) ще имат най-вече общински съветници, само че ще им трябват съдружници за ръководство, защото няма да им стигнат за болшинство. „ Кои ще са те, откакто не желаят да възпроизвеждат сглобката в София – следва да забележим. Може да сме попаднали на доста гласоподаватели на Има Такъв Народ, само че това може да се дължи на мажоритарния резултат на Ивайло Вълчев. Местна коалиция КОД  КОД Консервативно обединяване на десницата - КОД - е дясна политическа партия. Неин водач е някогашният наподобява още не е разпознаваема за гласоподавателите на Вили Лилков. “

Разликата сред претендентите на ПП-ДБ („ “) и ГЕРБ- е 9%, сподели още той. „ Имаме по 1% по-нисък резултат за листите за първите двата – нормално е назад. Ваня Григорова изтегля листата, само че не колкото себе си – при нея резултатът е 19,5%, и е доста непосредствен до Хекимян. “

През юли месец за Ваня Григорова щяха да гласоподават 9% от гласоподавателите, в края на септември – към 14%, а в този момент приближават 20%. това е една забележителна възходяща наклонност. Дали ще остане такава – следва да забележим. При нея има хора, които не са дали своят вот за нея, а в този момент ще решат да гласоподават.

Ивайло Вълчев има значителен резултат, само че не съм сигурен какъв брой е действителен. Има още един миг – получаваме много отводи от хора, които не желаят да приказват за политически проучвания, и може по този начин той да е свръхпредставен. Вили Ликов демонстрира око 4,5%, може да стигне към 6%.

Преднината на няма да се стопи. Между Григорова и Хекимян обаче има битка кой ще стигне до балотаж. Фаворит е Хекимян, само че това не е обезпечено.

Възможни са два балотажа – Терзиев-Хекимян и Терзиев-Григорова.

Много малко от гласувалите за останалите претенденти се включват във втория тур. Те обаче се разпределят малко повече за Терзиев и по-малко за Хекимян. Ако преизчислим тези резултати, виждаме 53% на 38%, с доста огромен % „ Не поддържам никого “.

„ На другия балотаж повече хора биха дали своят вот за Терзиев. Григорова има по-слаб резултат за Хекимян. Част от гласувалите за „ “ биха дали своят вот за Ваня Григорова, а част от гласоподавателите на, колкото и да не харесват за Терзиев, биха дали своят вот за него. “

По думите му вероятността Терзиев да стане кмет е огромна, само че ще е много надалеч от безусловно болшинство в Общински съвет – 7-8 гласа няма да му стигнат. Предстои му мъчно ръководство.

Според социологът тематиката „ Лукойл “ ще докара до предварителни парламентарни избори преди ротацията: „ Не считам, че каквото и да било може да докара до раздробяване на сглобката. Тя се напасна, без значение от театралните конфликти. Управляват относително добре. Когато се сътвори държавното управление, някои сътрудници предполагахме, че при ротацията може да изискат да се върви на избори дружно с европейските избори. Освен ползата на двете обединения, плюс, да продължат да ръководят, има и външен напън тази некоалиция да се резервира. “



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР