Центърът на София е приятен район с много исторически забележителности

...
Центърът на София е приятен район с много исторически забележителности
Коментари Харесай

Къде се оформя софийският "Капана"

Центърът на София е прелестен регион с доста исторически забележителности и своя атмосфера. В него са влюбени освен старите софиянци, които имат мемоари, само че и младежите.

Сътрудничеството и общата работа сред цивилен организации и администрацията на столичния регион „ Оборище “ ще създадат местоположението още по-облагородено, артистично и желано за културни събития и отмора.

„ В момента преглеждаме всички здания - монументи на културата, в тази част на София. Правим наставления към притежателите за съхранението на тези сгради. Работи се върху 3D визуализация на остарялата визия на ул. „ Търговска “.

Подпомагаме и самодейността „ КвАРТал “, чиито деятели провеждат няколко хубави събития през годината “, увери пред Радио София Надежда Бобчева , зам.-кмет на „ Оборище “.



Надежда Бобчева - зам.-кмет на „ Оборище “, и арх. Емилия Манева

Наистина този регион е кондензиран със здания, които са монументи на културата. На някои от тях обаче статутът им е свален, означи арх. Емилия Манева в изнесеното студио на Радио София. Запазването на образа на квартала минава през възобновяване на този статут.
Когато постройката има локално значение, би трябвало да бъде непокътната фасадата. При оповестено национално значение, се резервира и функционалността.

Един от методите за предпазване или възстановяване на по-старите сгради е като се откри подобаващ вложител.

Чуйте и по какъв начин Люба Христова е харесала мястото в този квартал – „ за душата “, и основа SOHO, хазаин на изнесеното студио на Радио София.

Според нея регионът може да стане софийският „ Капана “. За разлика от известния пловдивски квартал, тук нещата се случват естествено и органично.

 Сградата на площад „ Бански “ е измежду най-магическите места на София, не скри субективното си чувство Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей, който към този момент 5 години се обитава в някогашната Централна минерална баня.

„ Щастливи сме, че можем да се развиваме тук, да организираме събития, да радваме софиянци. “

Кръстева заяви, че през днешния ден в РИМ-София се открива завладяваща галерия на художника Велизар Димитров със фотоси от Европа, правени през последните 20 години.

Експозицията „ Европа - цифрови трансформации “ се осъществя в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика, филиал на музея. Откриването е този следобяд, изложбата ще бъде налична за разглеждане всеки ден от 30 април до 13 юни от 10 до 18 ч., като се изключи Великден, 2 май.

Разговорите води Божидар Янев.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР