Ценно дарение получи музеят в Чипровци. Семейство от САЩ, което

...
Ценно дарение получи музеят в Чипровци. Семейство от САЩ, което
Коментари Харесай

Музеят за килими в Чипровци получи уникално дарение от САЩ

Ценно подаяние получи музеят в Чипровци. Семейство от Съединени американски щати, което събира и учи балкански и български килими от 2007 година, подари неповторими килими, купени от колекционери.

Историческият музей в Чипровци обогати сбирката си с още два експоната - подаяние от семейство Тимъти и Пенелопе Хейс. Американците се натъкнали на находките в антикварен магазин във Виена. И тъкмо техните килими се оказват най-старите в сбирката на Чипровската изложба и доста скъпи.

Те са два килима. Единият е вид “Бакамски” или “Галибалда”. Датиран е 18 век. Другият килим също е забавен, тъй като той е тъкан от мюсюлманка от Лудогорието. В нашия музей няма подобен килим, споделя доктор Анита Комитска, шеф на Историческия музей.

Това са доста скъпи за нас неща, които обогатяват нашата сбирка и допускам възбуждат интереса на туристите и на хората които са виждали килими от 18-ти и 19-ти век, споделя Пламен Петков, кмет на Чипровци.

По документи през 18-ти век, дамите в Чипровци, Копиловци и Железна, изработвали годишно по 8000 молитвени килимчета за потребностите на Втора турска войска.

Ние търсихме доста, с цел да покажем и този вид килим, който е работен в Чипровци. Защото в миналото в Чипровци са тъкани килими и за църквите православни и католически, и за синагоги, и за джамиите. Той като техника е малко по-различен. Ще бъде за потребностите на научното проучване на музея, добавя доктор Анита Комитска, шеф на Историческия музей.

Това не е първото подаяние, което фамилията от Съединени американски щати прави на Чипровския музей. Но тъкмо то очевидно се оказва доста скъпо.

Ние сме си сложили амбициозната задача да покажем развиването на килима от най-ранните мостри от 18-ти век през времето та чак последните десетилетия на 20-ти век в залата могат да се видят чипровски килими, споделя доктор Анита Комитска, шеф на Историческия музей.

Затова от музея приканват всички, които имат в домовете си чипровски находки да обмислят да им ги дават.

Изкуството на килимарството е прието от ЮНЕСКО за част от международното нематериално благосъстояние, а всяка нова находка оказва помощ на експертите да наблюдават все по-детайлно пътя на килима.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР