Цените в Хърватия ще бъдат обявни както в куни, така

...
Цените в Хърватия ще бъдат обявни както в куни, така
Коментари Харесай

Хърватите скоро ще плащат в куни и евро

Цените в Хърватия ще бъдат обявни както в куни, по този начин и в евро от 5 септември като част от подготовката за присъединение на страната към еврозоната. Хърватските управляващи се надяват.

Според сегашния проект хърватите ще могат да заплащат в двете валути общо към 16 месеца - от началото на септември до края на 2023 година След това ще заплащат единствено в евро.

Целта е жителите да свикнат с новата валута и цената на стоките и услугите, преди всички разплащания да минат в евро. " Искаме този развой да бъде елементарен и безвъзмезден за жителите ", споделя министър председателят Андрей Пленкович на конференция, на която показва проектоплана за въвеждането на общата европейска валута.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хърватия прави нова огромна крачка към приемането на еврото....

От 1 януари 2023 година всички хървати ще могат да обменят изцяло гратис притежаваните от тях банкноти куни в евро в комерсиалните банки, пощенските служби и офисите на държавната финансова организация Fina. Всички депозити в куни ще бъдат трансферирани автоматизирано в евро. Пленкович прикани хората, които държат куни в брой вкъщи, да ги подават валутата в търговски банки, предава SeeNews.

Хърватия евентуално ще се причисли към еврозоната с обменния курс от 7,53 куни за евро, избран от Европейската централна банка (ЕЦБ), когато одобри хърватската валута към Механизма на обменните курсове ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната, б.р.) през 2020 година, сподели преди месеци шефът на централната банка на страната Борис Вуйчич.

Адриатическата страна се причисли към Европейския съюз през 2013 година, 6 години след България, само че. Вече е изцяло несъмнено, че. Българските управляващи са заложили 1 януари 2024 година като публична дата за влизане във валутния съюз.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР