Цените на топлинната енергия остават непроменени от началото на април,

...
Цените на топлинната енергия остават непроменени от началото на април,
Коментари Харесай

Парното няма да поскъпва от април

Цените на топлинната сила остават непроменени от началото на април, резервират се цените и на високоефективната електрическа сила, създавана от топлофикациите с първично гориво природен газ. Това оповестява енергийният регулатор (КЕВР). От известието се схваща и че комисията не е съгласна с цялостния размер на желаното от " Булгаргаз " повишаване.

" Планираното нарастване на цената на природния газ е в размер под 5 на 100, което не дава нормативно съображение за повишение на цените на топлинната сила през идващото тримесечие и те остават непроменени ". Това е декларирал след днешното намерено съвещание на Комисията ръководителят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпроси на публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

На намерено съвещание КЕВР в профилиран състав " Енергетика " е разискал отчет на работната група по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цени за второто тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

В заявката си " Булгаргаз " ЕАД е изискал нарастването на цената да бъде 4.82 на 100, само че работната група е открила, че през 2017 година сдружението е осъществило надвзет доход. В резултат на това регулаторът е направил негативна промяна в размер на 5 284 583 лева заради позитивна разлика сред прогнозните и отчетни разноски на " Булгаргаз " ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 година, прецизират от енергийния регулатор.

Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година ще бъде 361.82 лева за 1000 куб м или 34.04 лева за MWh (без данък и ДДС), се предлага в отчета на работната група. Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2.6 на 100 по-висока от досегашната цена за първото тримесечие на 2018 година В заявката си " Булгаргаз " ЕАД е изискал нарастването на цената да бъде 4.82 на 100, само че работната група е открила, че през 2017 година сдружението е осъществило надвзет доход. В резултат на това регулаторът е направил негативна промяна за 5 284 583 лева заради позитивна разлика сред прогнозните и отчетни разноски на " Булгаргаз " ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 година

На откритото съвещание представителите на публичния снабдител са изразили противоречие с препоръчаната от работната група цена на природния газ за второто тримесечие, защото съгласно тях това ще докара до загуби на сдружението.

В период до 27 март могат да се внасят възражения по отчета на комисията, а тя ще се произнесе по тях на 30 март.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР