Цените на търговските недвижимите имоти се сринаха тази година, след

...
Цените на търговските недвижимите имоти се сринаха тази година, след
Коментари Харесай

Срив в цените на търговските недвижими имоти повлича и загуби за банките по света

Цените на комерсиалните недвижимите парцели се сринаха тази година, откакто доста хора стопираха да работят от офис и бизнесът на търговците на дребно беше нарушен. Това може да докара до обилни загуби за банките, отбелязва отчет на Oxford Economics, представен от Си Ен Би Си.

„ По време на предходните стопански сривове загубите по заемите за търговски недвижими парцели бяха „ тежки “, като в този момент се следят притеснителни знаци, че тази наклонност може да бъде повторена поради пандемията от ковид “, разяснява Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics.

В най-лошия сюжети Слейтър предвижда тези загуби по заемите да „ ерозират значително “ банковия капитал.

„ Големият спад на цените (на търговски недвижими имоти) нормално води до огромни загуби за банките. Отписванията на заемите в бранша способстваха доста за общите банкови загуби през последните години “, отбелязва той.

По време на международната финансова рецесия през 2008 година загубите по заемите за комерсиалните недвижими парцели са били сред 25% и 30% от общите отписани заеми в Съединени американски щати.

При актуалната рецесия рисковете наподобяват най-високи в Съединени американски щати, Австралия и елементи от Азия, като да вземем за пример Хонконг и Южна Корея. В тези страни цените на комерсиалните парцели към този момент вървят надолу, изключително в Хонконг. В Сингапур наемите на офиси регистрират най-големия си спад от 11  години през третото тримесечие.

Според показателя на Oxford Economics за международните цени на комерсиалните недвижими парцели, проследяващ седем огромни пазара, сега се следи спад на цените с 6% по отношение на миналата година.

„ Може ли рецесията с ковид, посредством бранша на комерсиалните недвижими парцели, да докара до дълготрайни проблеми в банковата и финансовата система? Ние считаме, че това е сериозна опция “, разяснява Слейтър.

„ В момента хотелите работят при доста ниска степен на претовареност, комерсиалните обекти регистрират по-малко визити на клиенти, а доста офиси са затворени или работят с малко хора. При тези условия ходите от наем са сложени под съществено подозрение “, прибавя той.

В отчета си от Oxford Economics са анализирали 13 водещи стопански системи, като са открили, че отписванията на 5% от заемите се равняват на загуба сред 1% и 10% от първичния капитал на банките – техният главен източник на финансиране дружно с облагите и личния капитал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР