Цените на стоките в потребителската кошница са се повишили с

...
Цените на стоките в потребителската кошница са се повишили с
Коментари Харесай

Потребителската кошница е поскъпнала с 6 лв. за година

Цените на стоките в потребителската кошница са се повишили с 6 лева за една година. Това сподели Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) пред " Нова " ТВ.

Той изясни, че пандемията на ковид е изиграла дребна роля за повишаването.

" По-скоро неподходящия климат през май и юни оказа доста по-съществено въздействие - добави Иванов. - Основна причина за това разбъркване на цените, и че не наблюдавахме обичайния спад през май и юни, е неприятното време. Наблюдавахме много съществени цени. В момента имаме една стабилизация на времето и един много сериозен срив в цените. Най-драстичен е при доматите - с повече от 1 лев, и това стана единствено за една седмица. Ако продължава времето да е в този постоянен вид, влизаме в тензенция - присъща, обичайната за това време на годината, и общо взето целият ценови показател пада много фрапантно сега. И наклонността е такава. "

Председателят на ДКСБТ разви доктрина, че поради Covid-19 процесите по понижаване на цените са се развили малко по-бавно, което било поради сложната логистика.

" При главните хранителни артикули съвсем не следим безусловно никакви варации - това е към този момент шести-седми месец безусловно постоянен пазар - сподели още Иванов. - Имаме една година, която беше удобна - от позиция на лука, морковите и картофите следим по-ниски нива от предходната година. За сметка, прмерно, (на цените) при доматите и краставиците. И като цяло, от всички 27 хранителни артикули, които следим, имаме една потребителска кошница с 6 лв. по-скъпа от предходната година. Интересните процеси се случиха през ноември и декември - тогава имаме възходящи трендове съвсем при всичко, на международна база. След което към този момент четвърти-пети месец имаме възходящи треднове. "

Иванов отдаде високите цени на черешите и ягодите още веднъж на лошото време, като я окачестви обаче като добра вест за производителите.

" Високата цена на черешите и ягодите е напълно поради неприятния климат. Това е неприятна вест за потребителите - задържаха се по-високи цени. Но все още равнщето на черешите е към 2.30-2.40 лева./кг, което е тъкмо съпоставимо с нивото (на цените) през предходната година. Но това е добра вест за производителите, защото имаше упования, че доста (продукция) ще се хвърля, че ще има свръхниски цени. И  " положителното време " през юни докара до това, че те съумяха да осъществят и виждате, че от страна на черешоплоизводителите няма възражения във връзка с реализацията ".

По въпроса с нездравословните субстанции в питателните артикули Иванов съобщи:

" Относно нитратите в плодовете и зеленчуците - има си организация за надзор. По-важен е въпросът с пестицидите. Доколкото си спомняте, вкараха положителни ограничения за битка с хора, които неточно употребяват пестициди. Все отново имаме проблеми в бранша, само че значимото стоката да е безвредна. По отношение на хвърлянето на продукция - доста е мъчно при този добре уравновесен и висококонкурентен пазар да се стигне до мятане. Въпреки климатичните изченения, макар по-трудната логистика поради Covid-19, макар цялата напрегната обстановка, имаме към този момент едно много съществено стабилизарне в пазара и може би публичните упования в пазарните взаимоотношения към този момент се успокоиха. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР