Цените на среброто се изкачиха до най-високите си стойности за

...
Цените на среброто се изкачиха до най-високите си стойности за
Коментари Харесай

Среброто и златото - в битка за надмощие

Цените на среброто се изкачиха до най-високите си стойности за последните съвсем седем години. Златото също продължава похода си към рекордни котировки в очакване на още тласъци в поддръжка на възобновяване на световното стопанство от провалите от COVID-19.

Инвеститорите се вкопчиха в скъпоценните метали, търсейки избавителни убежища на фона на растящия брой инфектирани от ковид, на забавящия се напредък, на действителните негативни лихвени проценти в Съединени американски щати и на политическото напрежение. Купищата тласъци, "изсипани " от държавните управления и от централните банки по света, също поддържат цените на среброто и на златото. А откакто Европа съумя да утвърди на 21 юли избавителния си пакет, внимането на пазарните играчи се трансферира към договарянията за законодателство в поддръжка на американското стопанство.

Среброто получава спомагателен подтик от опасенията за незадоволително предложение и от оптимизма за напредък на търсенето от индустриалните браншове. Вложенията във фондовете, търгувани на борсата фондове, които натрупат от сребристия метал, са рекордно високи, а тези в "златните " им съперници скочиха до най-високите си нива от средата на юни и са най-големите в историята.

Не би трябвало да се не помни, че принос за ценовия растеж има и типичната за летния сезон ниска ликвидност, когато и по-дребни покупко-продажби могат да провокират по-големи пазарни придвижвания, предизвестява Оле Хансен - виновен за тактиката за търговия на първични материали в "Саксо банк ".

И двата благородни метала нарастват за шеста поредна седмица и са с най-силни финансови достижения в показателя на суровините на организация "Блумбърг " за тази година. Индексите за относителната им мощ пък са над 70 пункта, което допуска, че те евентуално са надценени.

В следобедните часове на 22 юли сребърните котировки се движеха наоколо до 22.55 щ. $ за тройунция в Лондон откакто ден по-рано доближиха до 22.8366 $ за тройунция - най-високата цена от 2013-а до момента. Сребърните договори с доставка през август се търгуваха за 22.90 $ за тройунция на борсата COMEX, откакто на 21 юли се изкачиха до 23.12 $ за тройунция.

Цените на златото както с незабавна доставка, по този начин и с доставка през август, бяха наоколо до 1855 $ за тройунция в следобедната търговия в Лондон и в Ню Йорк, откакто ден по-рано доближиха 1865.81 $ за тройунция, настъпвайки към върховите 1921.17 $ за тройунция от 2011-а.

Все отново не липсват и вложители, които продават на високите цени. BullionVault - най-голямата онлайн платформа за покупко-продажби със скъпоценни метали в света - показва, че комерсиалните размери в злато са се удвоили на 21 юли по отношение на междинната им стойност през предходните 30 дни, като продажбите са преобладавали над покупките. Движенията при среброто са били още по-драматични.

Стийвън Инес - основен пазарен пълководец на AxiCorp - счита, че сега среброто командва парада и следва същата траектория, както по време на световната финансова рецесия. Тогава цените му паднаха във върховия й миг, а по-късно доближиха пресен връх наоколо до 50 $ за тройунция през 2011-а. За Даниел Гай - пълководец за търговията със първични материали на "Торонто Доминиън сикюритис " - среброто се търгува от ден на ден като промишлен метал, а при златото е налице познатата остаряла история: действителните лихвени проценти не престават да падат и приближават равнища, близки до достигнатите по време на световната финансова рецесия.

Дори след последния растеж на двата благородни метала има дълъг лист от банки и търговци, които предвиждат, че те ще продължат да нарастват.

"Ситигруп " чака сребърните котировки да скочат до 25 щ. $ за тройунция през идващите шест до 12 месеца с капацитет даже до 30 $ за тройунция. По отношение на златото банкерите считат, че е въпрос на време то да доближи и да надвиши върха си от 2011-а с 30% възможност за 2000 $ за тройунция през идните три до пет месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР