Цените на петрола умерено се покачват в петък сутринта поради

...
Цените на петрола умерено се покачват в петък сутринта поради
Коментари Харесай

Петролният пазар очаква облекчаване на антиковид мерките в Китай

Цените на петрола умерено се повишават в петък сутринта заради клюки за допустимо облекчение на антиковид рестриктивните мерки в Китай.

Днес, към 9:12 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 92,52 $ за барел, което е с 0,14 $ по- висока от тази при затваряне на миналата сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с 3 цента до 92,38 $ за барел.

Декемвирйските фючърси за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия миг се търгуват по 84,39 $ за барел, което е с 0,12 $ по-евтино от крайната цена на предходната сесия. До затварянето на вчерашната търговия котировките за тези контракти спаднаха с 1 цент до 84,51 $ за барел.

Положителен фактор за пазара на нефт беше новината за допустимо облекчение на карантинните разпореждания за туристите в Китай. Срокът на карантина може да бъде понижен до 7 дни от сегашните 10, написа Bloomberg.

Слуховете за намаляване на ограничаващите ограничения в Китай бяха възприети от вложителите като сигнал за евентуално ограничение на политиката на " нулева приемливост " към ковид. Тово от своя страна може да подтиква икономическия напредък и да усили търсенето на гориво в страната, написа The Wall Street Journal.

" Очакваше се Китай да усили вноса на нефт, само че няма нарастване на интензивността на спот пазара от втората по величина стопанска система в света. Такива ограничения биха могли да съживят стопанската система, страдаща от анти-COVID рестриктивните мерки, и да станат избавителен пояс за затруднените въздушни превозвачи ", сподели анализаторът на StoneX Group Хари Алтъм.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън реши да освободи 15 милиона барела от стратегическия запас (SPR) през декември.

" Като се има поради, че това е част от авансово оповестено широкомащабно освобождение, въздействието върху пазара е минимално. Подобна мярка е малко евентуално да компенсира резултата от съкращенията на доставките от ОПЕК+ ", написа анализаторът на ING Уорън Патерсън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР