Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от

...
Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от
Коментари Харесай

Петролът проби 14-годишен връх. Причините

Цените на петрола се покачиха до най-високите си стойности от 2008 година насам заради забавянето на евентуалното връщане на иранския недопечен нефт на международните пазари и заради обстоятелството, че Съединени американски щати и европейските съдружници обмислят да забранят вноса на съветски нефт. Преговорите за възкръсване на нуклеарното съглашение на Иран със международните сили от 2015 година бяха потопени в неустановеност в неделя след настояванията на Русия за гаранция от страна на Съединени американски щати, че глобите, с които тя се сблъсква поради спора в Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Техеран. Според източници Китай също е сложил нови претенции, предава Ройтерс.

В отговор на настояванията на Русия държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи в неделя, че глобите, наложени на Русия поради нашествието ѝ в Украйна, нямат нищо общо с евентуалното нуклеарно съглашение с Иран. Междувременно Съединените щати и европейските съдружници изследват опцията за възбрана на вноса на съветски нефт, съобщи Блинкен в неделя, а Белият дом координира дейностите си с основни комисии на Конгреса, които придвижват напред лична възбрана, написа investor.bg. 

Купувачите на нефт, които се надпреварват да заместят неразрешения съветски недопечен нефт, заплащат рекордни награди за барели, които могат да бъдат доставени в този момент, а не по-късно, което отразява терзанията за достатъчните доставки на горива в близко бъдеще и упованията, че високите цени ще понижат потреблението и ще насърчат сондирането.

Цените за доставките на недопечен нефт през април се покачиха, откакто Русия нахлу в Украйна и купувачите започнаха да заобикалят износа на нефт от агресора. През предходната седмица главната американска цена надвиши 110 $ за барел за първи път от повече от десетилетие, а в извънборсовата търговия късно в неделя тя се изстреля до над 130 $ след нови набези, възходящи цивилни жертви и устрема на американските законодатели да забранят вноса на съветски нефт.

Брентът нарастна с 11,67 $, или 9,9%, до 129,78 $ за барел в неделя вечерта, докато американският недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) нарастна с 10,83 $, или 9,4%, до 126,51 $, като и двата фючърса са напът да реализират най-високия си дневен процентен растеж от май 2020 година насам.

В първите минути на търговията в неделя и двата бенчмарка се форсираха до най-високите си стойности от юли 2008 година насам, като цената на брент беше 139,13 $ за барел, а на WTI - 130,50 $.

И двата договора доближиха най-високите си стойности през юли 2008 година, като Брент беше на цена от 147,50 $ за барел, а WTI – на стойност 147,27 $.

Фючърсните контракти за доставка през идващите месеци също нарастнаха, само че не с толкоз доста. Когато фючърсите за доставка през идващия месец в Съединени американски щати завършиха сесията в сряда на 110,60 $ за барел, контрактите за март идната година се откриха на равнище от 84,53 $. Разликата от 26,07 $ в никакъв случай не е била по-голяма в интерес на предния месец. Цените приключиха седмицата малко по-близо една до друга, само че въпреки всичко внезапното повишаване в неделя вечерта на краткосрочните фючърси допуска разширение на разликата през идната седмица.

Моделът е отразен и на интернационалните пазари, където 12-месечният ценови спред при бенчмарковите фючърси на недопечен нефт вид Брент също надвиши 20 $ за барел през предходната седмица за първи път в историята и се разду още повече в неделя вечерта, когато фючърсите на предния месец също нарастнаха до над 130 $.

Ако пазарът остане запазен към съветските барели за нескончаем интервал от време, мъчно бихме могли да забележим сюжет, при който цените да не тестват точките на напън върху търсенето. Tudor, Pickering, Holt & Co.

„ Това е трупане на ресурси ", споделя пред WSJ анализаторът на RBC Capital Markets Майкъл Тран. Той показва 83% растеж на ставките за доста огромни кораби за транспорт на недопечен нефт по маршрута от Персийския залив до Азия спрямо миналата седмица като още едно доказателство, че купувачите заплащат каквото би трябвало, с цел да се запасят при положение, че съветският експорт пресъхне. „ Хората споделят: " Дайте ми толкоз, колкото имате, аз ще купя колкото мога ", споделя той.

Трицифрените цени на петрола се появиха по-рано от предстоящото, когато съветски танкове навлязоха в Украйна. Анализаторите и стратезите от Wall Street покачват прогнозите си за цените още повече, откакто доста купувачи считат съветския експорт на нефт за неразрешен.

ОПЕК и неговите пазарни съдружници, в това число Русия, взеха решение да запазят индустриалните квоти на картела макар внезапното повишаване на цените.

От есента насам добивът на нефт в Съединени американски щати остава неизменен - към 11,6 млн. барела на ден, само че има признаци, че производителите на свободния пазар усилват добива си, с цел да се възползват от по-високите цени. По данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes Co. предходната седмица в Съединени американски щати са сондирали 519 платформи за недопечен нефт, което е с 480 повече от началото на годината, когато цената на петрола беше 76 $ за барел.

Като се вземе поради времето за издаване на разрешителни и продупчване на кладенци, може да минат от шест до девет месеца, преди увеличеното вътрешно сондиране, даже и с държавни тласъци, да усили забележителното предложение, считат анализаторите на Jefferies. Дотогава анализаторите настояват, че цените евентуално ще се покачват, до момента в който потребителите не могат повече да понасят разноските и не понижат потреблението, изключително в случай че не се сключат дипломатически съглашения, които биха разрешили повече нефт да потече от тогавашните петролни сили Венецуела и Иран.

„ Ако пазарът остане запазен към съветските барели за нескончаем интервал от време, мъчно бихме могли да забележим сюжет, при който цените да не тестват точките на напън върху търсенето ", пишат в записка до клиентите си анализатори от капиталовата банка Tudor, Pickering, Holt & Co. от Хюстън.

През уикенда Международният валутен фонд предизвести, че войната, както и последвалите наказания, наложени на Русия, ще имат „ съществено влияние " върху международната стопанска система. „ Макар че обстановката остава извънредно променлива и вероятностите са обект на изключителна неустановеност, икономическите последствия към този момент са доста съществени ", съобщи основаният във Вашингтон заемодател.

Саудитска Арабия увеличи цените за всички райони, като усили цената на суровия нефт Arab Light за доставките в Азия през идващия месец до 4,95 $ за барел над референтната стойност, която употребява. Това е най-широката награда, откогато Bloomberg стартира да събира данни през 2000 година Според министъра на енергетиката производството на нефт в Либия е спаднало под 1 млн. барела на ден, защото страната членка на ОПЕК затъва от ден на ден в политическа рецесия. В сряда добивът беше към 1,2 млн. барела.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР