Цените на петрола се повишават в понеделник сутринта, търговците оценяват

...
Цените на петрола се повишават в понеделник сутринта, търговците оценяват
Коментари Харесай

Петролът: Има ли ефект посещението на Байдън в Саудитска Арабия?

Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта, търговците правят оценка резултатите от визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия, както и сигналите по отношение на салдото на търсенето и предлагането на международния пазар.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 102,43 $ за барел, което е с 1,27 $ по-високо от цената при затваряне на миналата сесия. В резултат на търговията в петък тези договори нарастнаха с $2,06 (2,1%) до $101,16 за барел.

Цената на августовските контракти за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този същия миг е 98,71 $ за барел, което е с 1,12 $ по-високо от крайната стойност на миналата сесия. До затварянето на пазара в петък цената на тези договори се усили с $1,81 (1,9%) до $97,59 за барел.

Байдън сподели след визитата, че е разискал с управлението на Саудитска Арабия въпроса за доставките на нефт за международния пазар.

" Имахме позитивна полемика по отношение на световната енергийна сигурност и рационалните механизми за доставка на нефт в поддръжка на икономическия напредък в света ", сподели той. Президентът добави още, че чака от Саудитска Арабия " по-нататъшни стъпки през идващите седмици ".

За да поддържа развиването на международната стопанска система, Саудитска Арабия се е заела да поддържа баланс на международния петролен пазар, заяви Белият дом след диалози сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и саудитското управление.

Саудитска Арабия се ангажира да поддържа баланс на международния пазар на нефт за резистентен стопански напредък. Съединените щати " приветстват 50% нарастване на равнищата на произвеждане спрямо плануваното за юли и август ".

Но Саудитска Арабия няма спомагателен потенциал за увеличение на производството на нефт над 13 милиона барела дневно, сподели саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман в събота.

" Кралството разгласи нарастване на индустриалния потенциал до 13 милиона барела дневно, над този предел нямаме спомагателен потенциал за увеличение на производството ", цитира думите му издаваният в ОАЕ вестник The National.

" Споразуменията на ОПЕК+ за квотите за произвеждане на нефт изтичат през септември и пазарът ще се концентрира върху това, което ще се случи по-нататък, сподели Стивън Инес, ръководещ сътрудник на SPI Asset Management, представен от Bloomberg. Не бих се изненадал, в случай че срещата през септември или даже по-рано ще бъде направено нещо, което ще разреши на страните със свободен потенциал за рандеман да усилят производството. "

През миналата седмица Brent поевтиня с 5,5%, а WTI - с $6,9%. Цените на петрола падат от средата на юни заради опасения от криза в международната стопанска система и надлежно понижаване на търсенето на гориво.

Официалната статистика на Индия, третият по величина вносител на енергийни запаси в света, сподели, че търсенето на бензин и дизел в страната през първата половина на юли е спаднало с 8% в съпоставяне със същия интервал на предходния месец заради началото на дъждовния сезон.

Междувременно Либия чака да усили износа на нефт. Премиерът Абдул Хамид Дбейба сподели в неделя по време на среща с новото управление на държавната National Oil Corp., че работата в находищата, където производството беше спряно, се възобновява и експортните пристанища възобновяват доставките.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР