Цените на петрола отбелязаха второ поредно седмично повишение поради засилващите

...
Цените на петрола отбелязаха второ поредно седмично повишение поради засилващите
Коментари Харесай

Петрол: Цените продължават да се повишават на фона на кризата в Близкия изток

Цените на петрола означиха второ следващо седмично покачване заради засилващите се опасения от вероятно разпространяване на спора в Близкия изток. Усилията на Съединени американски щати да отсрочат нашествието на Израел в Газа обаче доведоха до лек спад на цените в петък.

Първоначално Израел се опълчи на отлагането на плануваната като забележителна военна интервенция против Хамас. Под натиска на Съединени американски щати Израел се съгласи да отсрочи нападението, сигнализирайки за евентуално по-ограничен метод за понижаване на жертвите измежду цивилното население. Президентът Джо Байдън разгласи, че доставките на помощи ще доближат до Газа в границите на 24 до 48 часа.

Тези събития доведоха до спад на цените в петък, макар че по-ранни произшествия покачиха вероятността в спора да взе участие и Иран. Израелските военни оповестиха, че са нанесли удари по цели на Хамас в Газа и са дали отговор на огъня от Ливан, като са поразили обекти на Хизбула.

Междувременно Съединени американски щати следиха увеличение на офанзивите с безпилотни самолети в Ирак и Сирия, а американски унищожител прихвана крилати ракети, ориентирани към Израел от бунтовниците хути в Йемен.

По-активният декемврийски контракт за “ ” спадна, като в петък се откри покрай $88 за барел, само че въпреки всичко означи втори следващ седмичен растеж.

В отговор на войната на пазара на варианти се наблюдаваше нараснала интензивност, като търговците се нареждаха към риска от по-нататъшно повишаване на цените на суровия нефт. В продължение на близо месец бичите прът варианти непрекъснато надделяваха над мечите пут варианти в търговията.

Въпреки това анализаторите на JPMorgan Chase & Co. допускат, че даже ескалацията на спора може да не докара до трайно повишение на цените. Те означиха, че геополитическите опасности са довели до повишение на цените с към $7, в сравнение с биха били при други условия.

Отделно от това в четвъртък Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи желанието си да закупи до 6 милиона барела за стратегическия петролен запас, защото продължава да попълня запасите след рекордното евакуиране.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР