Цените на къщите в селата около града гонят тези на

...
Цените на къщите в селата около града гонят тези на
Коментари Харесай

Пазарът на къщи около Пловдив набира височина

Цените на къщите в селата към града гонят тези на жилищата в него, само че са покрай пика си. Предпочитани са парцелите в селищата по Родопската яка, само че търсене има във всички направления. Купувачите са най-вече млади фамилии с деца, за които положителната инфраструктура е значима.
Животът в селска къща с двор постоянно е имал фенове. С пандемията броят им се ускори, като ползата надалеч не утихва дружно с нея. Особено ярка илюстрация на това събитие е пазарът на къщи и имоти към Пловдив - вторият по величина град в страната и най-динамично разрастващ се промишлен център. Търсенето на крайградски къщи там е от дълго време, новото е, че към този момент нараства и предлагането. Във вилните зони на селата към Пловдив се строят комплекси от къщи и даже блокове. Според имотните организации цените на парцелите в най-близките села гонят и даже се изравняват с тези в града.

За първото тримесечие на 2022 година междинната цена в Града под тепетата е 900 евро на кв.м, до момента в който цените в най-желаните Марково и Белащица са сред 800 и 1000 евро на кв.м. Според някои от специалистите пикът в търсенето и цените е близо, други чакат те да продължат постепенно да порастват.
Белащица е другото най-желано за живеене село край Пловдив. Фотограф: Димитър Марков В планината или на равнищата
Като най-привлекателни към Пловдив от организациите за недвижими парцели дефинират селата от така наречен Родопска яка. Хит са Белащица, Марково и Браниполе. Интересът към Марково и Белащица е от години и не стартира с пандемията, означават от Luximmo, които са профилирани в продажбата на къщи от по-високия сегмент там. " Вследствие на пандемията той се усили и в този момент е ориентиран към вилните им зони. И тъй като парцелите в тези дестинации са скъпи, търсенето се разшири и към по-отдалечените селища като Първенец, Извор, Бойково, Храбрино, Дедево, Лилково ", споделят от пловдивския офис на " Явлена ". За " Аркадия " измежду най-желаните селища от купувачите наред с Марково и Белащица прибавят и Брестник (по пътя за Куклен).
Цените на квадратен метър в Марково и Белащица приблизително са сред 800 и 1000 евро. Фотограф: Димитър Марков Реклама
Пазарът в началото се разви на юг (към Родопската яка), а след това и на север към " полските села, които са с добра инфраструктура ", разясняват от " Явлена ". " Клиентите с по-високи приходи се насочват точно към обитаемоте места южно от Пловдив, като главно се търсят къщи и имоти с панорамна панорама към града. А тези с по-нисък бюджет " се ориентират в северна, западна или източна посока в радиус до 20 - 30 км от града. Там главното търсене е за реновирани къщи или за остарели къщи, които да бъдат реновирани след това ", прибавят от " Аркадия ". Привлекателните села в тези региони съгласно тях са Труд, Стряма, Кадиево, Брестовица и Рогош.
Купувачите - млади фамилии с деца
Купувачите са най-вече " млади фамилии с деца, които имат по-високи приходи. Предпочитат оживени и добре уредени села. Едни от главните критерии при търсенето са да има бърз превоз до града, учебни заведения, детски градини, магазини, както и села с ниска престъпност ", споделят от " Аркадия ". Близките села към Пловдив са добре обитаеми, с добра инфраструктура. Има ясли, детски градини и учебни заведения. В по-отдалечените обаче липсват канализация, постоянен градски превоз, а и улиците не са асфалтирани ", прибавят от " Явлена ". Може би инфраструктурата не съумява в цялостна степен да отговори на повишеното търсене, само че към момента сме надалеч от тапите, познати в огромните градове, допълват картината от Luximmo.

" Младите фамилии избират къщи с сред 120 кв.м и 180 кв.м РЗП с най-малко три спални. Голямо преимущество е, в случай че към къщата има двор с площ 400 - 600 кв.м. В взаимозависимост от местоположението и типа строителство цените се движат в диапазона 800 - 1000 евро на кв.м ", споделят от " Явлена ".
Предвижда се Марково да се снабди най-накрая с канализация посредством плана за над 2.7 млн. лева Фотограф: Димитър Марков
От " Аркадия " означават, че " най-търсени са независимите къщи с двор 400 - 500 кв.м, само че и предлагането на подобен вид парцели е мощно лимитирано. Това от своя страна способства и за засилено търсене на имоти от към 1 дка с гледка към града ". От Luximmo означават, че това търсене е довело до доста нарастване на цената на парцелите, та даже и на земеделските земи в региона на община Родопи. " От няколко години приказваме, че към момента на пазара липсват задоволително жилища с огромни, просторни пространства. Има дефицит на уединени къщи с задоволително огромен (поне 1 дка) независим двор ", споделя и Илияна Руменова, районен управител на пловдивския офис на Luximmo.
Реклама Цените в комплексите от къщи са близки до пловдивските
От " Явлена " означават, че с отслабването на пандемията ползата към крайградските къщи даже е повишен. По тяхна информация през 2021 година " доста търсения за тристайни жилища в Пловдив бяха пренасочени към селата в радиус 5 - 10 км поради желанието на хората за по-голяма автономия и опция за усамотение ".

Две са главните предпоставки, които оказват помощ на купувачите да изберат самостоятелността на къщата с двор на село пред двустайния или тристайния апартамент в жк " Тракия " или кв. " Смирненски " - повишеното предложение и ценовите му равнища. " Цената на огромен парцел от порядъка на 120 кв.м в границите на Пловдив се приближава до тази на къща с дребен двор в околните села ", споделят от " Аркадия ". И прибавят, че до момента в който обстановката е такава, ползата на купувачите ще продължи да нараства и те ще се пренасочват към извънградските парцели.

В селата към Пловдив се следи засилено строителство на комплекси от къщи, били то " редови ", " калкани " или със независим двор, прецизират от " Явлена ". И наблюденията за " паритет на цените " в града и в селата се отнасят най-много за тях.
В момента в Марково се строят няколко комплекса с къщи, които ще бъдат приключени през идващите няколко години, Фотограф: Димитър Марков
" Цените на редовите къщи с по-малки дворове са по-ниски и те са сравними с двуспален апартамент в града, до момента в който цената на независимите къщи е по-висока ", отбелязва Илияна Руменова. " Масовото създаване на комплекси от къщи стартира преди няколко години, а към този момент се мисли и за жилищни блокове отвън Пловдив. В Марково да вземем за пример има няколко дребни жилищни блока, които към този момент са намерили своите нови притежатели ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР