Цените на кафето сорт aрабика растат, доближавайки се до най-високите

...
Цените на кафето сорт aрабика растат, доближавайки се до най-високите
Коментари Харесай

Цените на кафе арабика най-високи от 10 г.

Цените на кафето вид aрабика порастват, доближавайки се до най-високите си равнища от съвсем десетилетие поради сигналите за дефицит в топ производителите Бразилия и Колумбия, съобщава Bloomberg, представен от investor.bg.

Цените на висококачествените зърна с доставка през март се повишиха с 4,6% до 2,3475 $ за 1 паунд (0,45 кг.) в Ню Йорк, което е най-високата цена за най-активно търгувания контракт от януари 2012 година Стойността е съвсем два пъти по-висока по отношение на тази преди година. Зърната, вездесъщи за вериги кафенета като Starbucks и Peet’s Coffee & Tea, засилват инфлационния напън в доста браншове на стопанската система.

„ Стресът във веригата на доставки е на невиждани равнища. Никога не сме се сблъсквали с толкоз доста отрицателни фактори едновременно “, споделя Джуди Гейнс, президент на J. Ganes Consulting. “Това бързо се трансформира в рецесия “.

Региони в Бразилия, които означават спад в производството тази година поради сушата и сланите, се чака да имат по-ниски добиви и през 2022 година В същото време страната няма задоволително аварийни ресурси, с цел да компенсира разликата, споделя Гейнс. Цените скоро може да стигнат 2,70-2,80 $ за паунд, счита тя.

Местните цени на сорта Арабика в Бразилия и Колумбия са на нови рекордни равнища. Има обаче от ден на ден опасения за нови неизпълнения на контракти в двете страни от страна на фермери, които са продали зърната на доста по-ниски цени при форуърдни покупко-продажби.

Около 3,5 млн. чувала кафе – над 400 млн. паунда, седят в бразилските хранилища, показва Анике Ейлерс Волтерс, създател на Red Container Coffee, брокер в главния изхабен хъб на страната Сантос.

Ръстовете в сряда бяха захранени от покриване на къси позиции, обвързвано със скоро изтичащите договори за декември, споделят трейдърите.

Индия също е изправена пред по-слаб рандеман поради прекалено много дъжд. Гражданската война в Етиопия пък към този момент пощадява износа, само че отрицателни развития в най-големия производител на сорта арабика в Африка може да затегне доставките в допълнение.

По-високите разноски за транспорт и торове усложняват проблемите със снабдяването в промишлеността, а климатичният феномен Ла Нина може да провокира изменчиво време в Южна Америка през идващите месеци.

Базираната в Израел Strauss Group – един от най-големите пекари на кафе в Европа, сподели тази седмица, че по-скъпите първични материали, особено кафе и мляко, смъкват маржовете. Компанията увеличи цените в Бразилия, както и в Украйна, Румъния, Сърбия и Полша.

Бразилските експортьори не съумяват да доставят милиони чували кафе през последните месеци поради тапите от кораби по пристанищата. Виетнам – най-големият производител на сорта робуста, има проблеми с спиранията във веригите на доставки и по-високите цени за транспорт в Азия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР