Цените на хранителните продукти са тема, която в последно време

...
Цените на хранителните продукти са тема, която в последно време
Коментари Харесай

Защо поскъпнаха храните? Мнението на производителите

Цените на питателните артикули са тематика, която напоследък застана на напред във времето с особена заостреност. Извършват се инспекции, изготвят се разбори, вършат се съпоставения на качеството и цените с другите страни. В морето от информация елементарният българин е заставен самичък да се ориентира, което единствено като че ли покачва напрежението и объркването. Темата визира всички нас като консуматори, само че не всеки е експерт по стопанска система. Затова взехме решение да дадем думата на производителите - един от основните участници от цялата верига на произвеждане, доставка, търговия, които също са наранени от повишението на цените.

Според Димитър Митев, основен действен шеф на " Белла България " - водеща компания в хранително-вкусовата промишленост в България, занимаваща се с месопреработка, тестени произведения и маргарин, аргументите за покачването на цените са две. От една страна, е растежът на цените на суровините и опаковъчните материали, а от друга - покачването на енергийните разноски близо 3 пъти спрямо тези от 2019 година На същото мнение е и Наско Тачев, шеф бизнес развиване на млекопреработвателно дружество " Ненко Трифонов Фуудс ООД ", което създава млечни артикули под комерсиална марка " Ведраре ", както и под частни търговски марки за някои от огромните търговски вериги.

" Ние имаме лична плантация за крави и биволици, само че изкупуваме козе и овче мляко от други ферми. За една година цената на фуража, с който храним животните, се увеличи с към 35%, цената на суровото краве, овче и козе мляко скочи с към 50%. " Според Наско Тачев аргументите са сложни и наред с покачването на цените на пластмасовите кофички за мляко, фолиата и другите опаковъчни материали, към сметката би трябвало да се добави покачването на електрическата енергия и горивата. " Всичко това докара до повишаване на себестойността на продукцията с към 60% и до покачване на цените на крайните ни артикули за едногодишен интервал сред 35 и 50% за другите продуктови групи. "

Разходите - до 5 пъти по-голями при някои първични материали

Конфликтът в Украйна и повишаването на енергоносителите са измежду незаобиколимите външни фактори за повишението на цените на питателните артикули, които се регистрират от всички производители. Това удостоверява Ивайло Русчев, шеф на добре познатото дружество за рандеман и преправка на червени меса " Тандем-Попово " ООД. " Разходите за безусловно всичко скочиха и се умножиха по 2-3-4, от време на време 5 пъти. Електроенергията в един стадий водеше по този индикатор. От вътрешните фактори бих определил към момента незадоволителното произвеждане на качествени първични материали и консумативи, което води до цялостен импорт на по високи цени и естествено оскъпява производството и оттова крайните цени на пазара. "

Повишението на всички борсови артикули освен от България, само че и от чужбина е различен основен фактор съгласно комерсиалния шеф на ТИМС - Мирослав Димитров. Компанията, като водещ производител на печива и бриош артикули, се сблъсква с дефицит на доста от суровините - да вземем за пример всички олиа и мазнини, които са основа на доста хранителни артикули, което в допълнение усилва цените. " Разходите за ел. сила и материали скочиха в пъти, което не се е случвало в моя професионален път до момента. Шокът беше доста бърз и мощен и в допълнение се намираме в извънредно конкурентен пазар на труда, което даже е още по-утежняващо от материалите. "

Каква тук е ролята на комерсиалните вериги - това е забавен въпрос, на който производителите дават отговор позитивно. По думите на Наско Тачев: " Нашите продажби са главно към търговски вериги, като делът от нашия оборот към тях е 85%. Различните търговски вериги имат друг бизнес модел. Някои работят на чисти цени, други издават насрещни фактури за услуги и бонуси, само че в последна сметка финансовите резултати на комерсиалните вериги са 4-5% облага, и то в случай че си свършат добре работата. "

Търговски вериги - основен канал за търговците

" Lidl не постановат такси, които оскъпяват крайната цена ", споделя опита си Димитър Митев. " Имаме доста сполучливо съдействие с Лидл България, което излиза отвън рамките на страната, реализираме редица експортни планове и дружно имаме експорт на голям брой тестени артикули за всички подразделения на Lidl в Европа и Съединени американски щати ", споделя той и добавя, че единствената мярка, която би предложил за превъзмогване повишаването на цените на питателните артикули у нас, е повишението на приходите: " Проблемът не е в повишаването на цените на стоките, а в това, че приходите не наваксват инфлацията. В момента у нас никой не приказва за повишение на приходите, а се концентрират на имагинерно събаряне на цените на артикули, които действително костват толкоз, колкото костват и няма по какъв начин да костват по-малко, тъй като себестойностите им, през високите стойности на суровините, материалите и силата, това демонстрират. "

" Работим доста добре с комерсиалните вериги ", споделя Мирослав Димитров. " Като цяло считам, че те оформиха потребителското държание и изиграха ролята на " филтър ", що се отнася до компании, които не поставят старания да имат положителни и безвредни производства. Това е добре за консуматора, защото самите вериги позволяват доста по-малко некачествена стока и вършат изследването вместо потребителя. " Затова Димитров счита, че за производителите са печеливши точно дълготрайните контракти с веригите, които ще им подсигуряват сигурна цена за интервал от време.

" Работата с комерсиалните вериги е канал, без който нашето дружество не би могло да съществува ", споделя и Наско Тачев, който вижда недостига на суровина у нас - особено за бранша млекопреработка - като главен проблем. " В страната не се създава задоволително сурово мляко и е нужен импорт с цел да се запълни този недостиг. Това от своя страна води до по-висока цена на суровото мляко в България да речем по отношение на Германия. От тук и млечните артикули са с по-високи цени от Германия. "

" Работата ни с комерсиалните вериги е динамична, вълнуваща и изискваща. Изискванията на твоя клиент стават твои условия към теб самия и към твоите снабдители, тъй че всички по веригата се стремим да ставаме все по-добри всеки ден ", уверен е и Ивайло Русчев от " Тандем-Попово ООД. За да се овладее инфлацията обаче, страната " би трябвало да подкрепя свободната пазарна стопанска система, развиването на производството и основава здрава среда за вложения в България, като контролира и следи за съблюдаване на разпоредбите и законите без директна интервенция на пазара, което всички знаем от близкото минало до какво води. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР