Цените на енергийните суровини - природен газ, въглища, петрол и

...
Цените на енергийните суровини - природен газ, въглища, петрол и
Коментари Харесай

Верижна реакция без прекъсване до пролетта

Цените на енергийните първични материали - природен газ, въглища, нефт и електрическа енергия, се повишиха фрапантно и доближиха рекордни равнища през втората половина на 2021 година Затова има и рекордно повишаване на CO2 излъчванията.

Комбинацията от тези фактори демонстрира, че пазарите са напът да навлязат в енергийна рецесия през идващата зима. Това основава риск за икономическия напредък и възобновяване на международната и районната европейска стопанска система след ковид-19.

Тази седмица Goldman Sachs разгласи, че чака световното повишаване на цените на енергоносителите да продължи през идващата зима. Инвестиционната банка предвижда, че цените на петрола Brent ще доближат 90 $ за барел до края на годината, и предизвести за риска от по-нисък стопански напредък заради високите цени.
Какво тъкмо движи цените
Цена на газа (TTF) за доставка през идващия месец се увеличи с 10% единствено за един ден във вторник, 28 септември. Тя доближи безспорен връх от 84 евро/MWh, което е седем пъти повече от цената на природния газ по това време предходната година. Това е резултат от комбинацията на няколко фактора. По-студената от всекидневно пролет през 2021 година докара до по-голямо от елементарното равнище на привършване на запасите от газ в газохранилищата в Европа. Също по този начин започването на процеса на презареждането им през лятото се забави с месец и половина. В резултат на това Европа в този момент пристъпва към зимния сезон с по-ниски от нормално ресурси в газохранилищата.

Русия като един от главните снабдители на газ за Европа не усили износа си над контрактуваните равнища, с цел да отговори на повишеното европейско търсене на газ през лятото. Междувременно Китай и други страни от Източна Азия са подготвени да заплащат по-високи цени за полутечен природен газ (LNG), в сравнение с Европа. Азия има остра потребност от газ в процеса на съживяването на стопанските системи след ковид-19 при неналичието на други различни източници на газ в района и при сериозните упоритости на страни като Китай да понижат зависимостта си от въглищата.

В Европа газовият пазар става все по-чувствителен към сигналите, подавани от синоптиците - началото на есенния сезон и по-ниските от естествените температури в края на септември прибавиха към към този момент така и така високата раздразнителност на участниците на пазара и изпратиха цените на невиждано висока орбита.
Капитал - брой 39
Цените на въглеродните излъчвания в Европа се покачиха до над 65 евро/тон спрямо 30 евро преди година. Това се дължи на упованията на пазара за още по-строго екологично законодателство в Европейски Съюз в идните години като част от упоритостите за Зелената договорка и постигането на нулеви излъчвания до 2050 година

Освен това увеличението на цените на природния газ води в директна връзка до по-високи цени на излъчванията. Увеличението на цената на газа значи, че тази зима ще има нараснало потребление на въглища за произвеждане на електрическа енергия, създавайки по-голямо търсене на квоти за въглерод за покриване на увеличените излъчвания.

Европейските спотови цени на въглищата доближиха над 200 долара/тон, защото енергийните компании се надпреварват да обезпечат доставки на твърдото гориво преди започването на зимния сезон поради високата цена на природния газ като конкурентно гориво. За съпоставяне - цените на въглищата бяха под 80 долара/тон в края на септември предходната година. Няколко фактора дефинират този растеж:

пониженото произвеждане в Китай неналичието на вложения в нови индустриални мощности за минен рандеман на въглища, защото вложителите не желаят да се ангажират с дълготрайни вложения във въглищата ограничавания на доставките за Европа през миналата година поради ковид заради скока в цените на природния газ като конкурентно гориво в енергетиката, както дискутирахме нагоре.

Суровият нефт брент надвиши 80 $ за барел за пръв път от три години на фона на ценовия напън, приближаващ откъм пазара на природен газ. Търсенето на нефт се усилва с отварянето на стопанските системи след ковид-19, само че и като заместващ на газа. Освен това ОПЕК+ продължава да се придържа към политиката си на доста последователно увеличение на добива макар по-високите прогнози за нарастване на търсенето на нефт.
Как се отразява всичко това върху в България и Европа
Пазарните цени на електрическа енергия в Европа стремглаво набъбнаха под натиска на всички горепосочени фактори, свързани с растежа на цените на горивата и квотите за излъчвания. Формирането на цените на електрическата енергия е комплициран развой с редица спомагателни фактори като равнищата на товар на електроенергийната система, дневните профили на натоварване, спецификата на енергийния микс, равнищата на интерконекторна съгласуваност на електроенергийните системи със прилежащите им и други.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Вечерни вести 1 Строителство и парцели 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Здравеопазване 2 Предприемач 3 Политика
Като се има поради, че цените на газа и въглищата не са се увеличавали строго съразмерно, другият енергиен микс в европейските страни може да изясни значително разликите в цените на електрическата енергия, създадена и търгувана в обособените европейски страни.

Българските цени на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " бяха приблизително 76 евро/мВтч за дванадесетте месеца до 28 септември. Това слага България в средата на групата по цени на тока, като най-ниските и най-високите цени за този интервал са надлежно в Германия и Италия с 69 евро/мВтч и 86 евро/мВтч.

През септември обаче тази обстановка се обърна с главата надолу. Екстремно високите цени на газа значат, че страните, които имат по-висок дял на генерация от природен газ, са записали най-високите цени на тока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР