Увеличението на цената на тока за бита от 1 юли

...
Увеличението на цената на тока за бита от 1 юли
Коментари Харесай

Енергийният министър обеща под 1.5% ръст на цената на тока

Увеличението на цената на тока за бита от 1 юли ще бъде под 1.5% приблизително за трите електроразпределителни сдружения в страната, увери министърът на енергетиката Владимир Малинов в изявление пред бТВ. 

На последното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) бяха изказани опасения, че токът може да нарастне повече от предварителните планове за 1.4% покачване поради следения в последните дни растеж на цените на електрическата енергия и природния газ на интернационалните пазари.

Малинов обаче счита, че няма такива опасения. " Цената на тока ще нарастне с по-малък % от годишната инфлация в последните месеци. Причината за това е, че държавното управление взе решение да покрие недостига във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " от близо 500 млн. лева, а също по този начин и евтиният ток на АЕЦ " Козлодуй ", който има значителен дял в енергийния микс - 49% ", изясни министърът.

Според него прекъсването на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " няма да затрудни националната енергийна система на страната, тъй като има задоволително мощности и увещание за това дава и " Електроенергийният систематичен оператор ".

На 15 юни, събота, за планов предпазен ремонт бе спрян шести блок на АЕЦ " Козлодуй " заради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, оповестиха от атомната централа.

Заради същия този проблем през 2023 година блокът на два пъти бе спиран от употреба и бяха осъществявани ремонтни работи.

От " АЕЦ Козлодуй " твърдят, че количеството на пропуща на топлоносителя е под непрекъснат надзор и все още цената му е по-ниска от съществуващите ограничавания. Съобщава се, че няма смяна в радиационната конюнктура в работните пространства и на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". 

" Сериозно се отнасяме към този рецидив в 6-и блок и подхващаме всички нужни дейности, с цел да може да работи безаварийно ", сподели министър Малинов. 

В същото време той разгласи, че няма докладвани никакви проблеми във връзка с 5-и блок, който от няколко дни работи, зареден с 1/4 американско нуклеарно гориво. Малинов напомни, че Агенцията за нуклеарно контролиране е направила всички нужни тествания и разбори, преди да сертифицира новото гориво.

Енергийният министър разяснява и недоволството на търговците на електрическа енергия от новата методика, по която КЕВР от 1 май  дефинира цената на балансиращата сила. В резултат на това през май цените за дефицит и за остатък са неколкократно по-големи и внезапно усилват разноските на търговци и производители на ток.

" Всъщност този внезапен скок в цените се следи единствено в един ден от месеца - 19 май. През новата седмица ще обсъдим механизъм, с който да ги компенсиране за спомагателните разноски, които са за 30 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР