Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от

...
Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от
Коментари Харесай

Ток и парно ще поскъпнат от юли, но не с исканото от фирмите

Цените на електрическата и топлинната сила ще се покачат от 1 юли, само че няма да е с размерите на желаните от сдруженията нараствания, стана ясно при чуването в Народното събрание на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Той приказва и за цените и на природния газ, които имат значително отражение върху цената на парното и тока. От думите му стана ясно, че избраната по-висока планирана цена на синьото гориво от 1 юли 2020 година до края на юни 2021 година по отношение на действителното се компенсира от по-ниската два пъти планирана цена на въглеродните излъчвания спрямо пазарните.

Иванов разяснява, че точно цената на въглеродните излъчвания, които въглищните централи и топлофикационните сдружения са принудени да купуват поради замърсяването на въздуха, ще са от изключително огромно значение при установяване на новите цени на тока от 1 юли 2021 година

В момента парниковите квоти се продават за близо 50 евро затон, до момента в който година по-рано са коствали 22 евро. Ако наклонността за повишаване продължи, цената на излъчванията ще е по-голяма от разноските за производството на мегаватчас електрическа енергия, изясни Иванов.

Той означи, че има покачване и на цените на тока на европейските тържища, което също се отразява.

Електроразпределителните сдружения към този момент, само че в техните оферти не се регистрират тъкмо факторите за повишаване на електрическата енергия на индустриалните централи. Топлофикациите пък, започващи от 6 на 100 и надхвърлящи 70% на топлинната силата и сред 17 и 40 % за тока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР