Цените на дървата за огрев у нас няма да скачат

...
Цените на дървата за огрев у нас няма да скачат
Коментари Харесай

Дървата за огрев няма да поскъпват

Цените на дървата за огрев у нас няма да скачат през тази година, макар нарасналото търсене. Това стана ясно по време на работна среща на служебния министър на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков с шефовете на държавните горски предприятия, оповестяват от пресцентъра на земеделското ведомство.

Въпреки нарасналото търсене през тази година, цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се оферират за персонална приложимост от горски склад на цени сред 37 лв. и 48 лв. за тримерен пространствен метър без Данък добавена стойност, иглолистните дърва – сред 24 лв. и 36 лв. без Данък добавена стойност за другите териториални поделения и се дефинират от характерните условия на региона, отдалечеността на сечището от обитаемото място и разноските за рандеман, написа в известието.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за лични потребности, е в границите от 5 лв. до 22 лв. за иглолистни дърва без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър и надлежно от 12 лв. до 28 лв. без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър за широколистните дърва.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Двойно по-евтино излизат дървата, в случай че си ги купим от склад н...

Министър Бозуков моли жителите да се доставят единствено със законно добити дърва за огрев. Той посочи, че при закупуването им би трябвало да се ревизира за съществуването на маркировка на дървата, а купувачът наложително да изиска и да съхранява оригинала на транспортния билет, с който са доставени.

Директорите на държавните горски предприятия напомнят, че избраните за 2021 година количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по описи от кметства надвишават 1 милион пространствени кубични метри, 1/3 от които (365 000 прочие куб. м) са планувани за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 000 пространствени кубични метра като добити от горски склад.

Тазгодишното количество е над регистрираното за миналата година, с което се подсигурява облекчаване на търсенето. Те акцентират, че снабдяването с дърва за огрев е измежду целите им, а по-голямата част от доставките се правят още в летните месеци. Така дървата изсъхват и отделят по-малко нездравословни субстанции при горенето.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР