Цените на бензина в България ще скочат до 3,20 лв.

...
Цените на бензина в България ще скочат до 3,20 лв.
Коментари Харесай

Поскъпване на горивата: Бензинът и дизелът ще скочат над 3 лева

Цените на бензина в България ще скочат до 3,20 лева за литър, а дизелът ще нарастне до 3,40 лева за литър. Поскъпването ще се случи в границите на година и половина-две вследствие на новите европейски правила за горивата, наложени от. Това разкри в утринния блок по bTV Светослав Бенчев, специалист от Българската петролна и газова асоциация.

Зелените политики на Европейски Съюз ще вдигнат и акциза на горивата, което ще ги оскъпи с към 1 лев за литър. " Може би от идната година ще стартира разбъркване и с нов биокомпонент, който е към 2-3 пъти по-скъп от сегашния. Това ще се отрази отрицателно на българската стопанска система и ще докара до в допълнение повишение на цените на всички артикули ", изясни Бенчев.

Очаква ни нарастване от над 35% в цените на горивата и то наложено чисто административно. Оттук нататък горивата ще нарастват основно поради административни спънки, наложени от европейски регулации. Въвеждането на така наречен " налог емисия ", какъвто към този момент има в енергетиката, върху превоза също ще се отрази върху цените на горивата, изясни специалистът.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на суровия нефт потеглиха нагоре през последните сед...

Експертът се обърна към българските представители в европейските институции с зов да пазят зелена политика, която да бъде обществено допустима за България и да бранят ползите на потребителите. " Досега, доколкото знам, България е за техническа индиферентност при горивата, т.е. всички типове горива се таксуват еднообразно, на пазарен принцип ", уточни той.

От началото на юни бензинът е поскъпнал с към 13 стотинки, което се дължи на котировките на суровия нефт, които се покачваха през това време. През това време двойно – от 37 $ за барел до 75 $ за барел. " Имаме към 100% нарастване в цената на петрола и към 22% в цената на горивата. Това е обикновено – те съставляват към 1/4 от цената на нефта ", изясни Бенчев.

Експертът напомни, че горивата в България са с най-ниските цени в Европейски Съюз и са четвъртите най-евтини в цяла Европа. " Нашите цени са изцяло естествени предвид на протичащото се на европейските и международни пазари ", означи той.

При повишаване на петрола цените на горивата бързо потеглят нагоре, само че щом цената на нефта стартира да пада, поевтиняването като че ли е по-бавно. " Това е чувство на потребителя. Според голям брой проучвания двете неща вървят с едно и също движение, с малко отклоняване при рухването ", изясни Бенчев.

До края на годината надали ще има съществено повишаване на горивата. " Ако не се случи нещо извънредно в геополитиката, цените ще се запазят на сегашните равнища. " Ако курсът на суровия нефт се задържи на равнищата, на които е сега, то сигурно и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките през днешния ден ", уточни Бенчев.

" Все отново се чака скоро котировките да стигнат 80 $ за барел и в случай че това стане, бензинът ще нарастне с още няколко стотинки ", предвижда специалистът.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР