Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди

...
Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди
Коментари Харесай

Цените на бензина и дизела гонят 2.40 лв. за литър

Цените на бензина и дизела не престават да гонят летни върхове и на доста места в страната към този момент надвишават 2.30 лв. за литър и гонят 2.40 лева Става дума за най-масово използваните горива - бензин А-95 и елементарен дизел, написа вестник " Сега ".
По-висококачествените бензини и дизелът със специфични добавки в множеството огромни вериги се продават на цени, надхвърлящи 2.50 лева и достигащи до 2.75 лв. за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи информация в профилираните уеб сайтове.
Данните на уеб страницата Fuelo за през вчерашния ден (8 август) демонстрират, че междинната цена за страната на А-95 е била 2.26 лева за литър и 2.29 лева на литър за дизела. На места обаче бензинът варира от 2.20 лева до 2.34 лева за литър, а дизелът стига до 2.41 лева за литър.
У нас най-високите междинни цени на горивата са в област Шумен. По-големите вериги бензиностанции в района като " ОМВ ", " ЕКО ", " Ромпетрол " и " Лукойл " поддържат съвсем идентични цени - към 2.34 лв. за всеобщия бензин и за дизела. Впечатление прави, че разликата с по-дребните търговци не е забележителна - те продават единствено с 1-2 ст. по-малко за литър. Като цяло, в тази област мъчно могат да се открият цени под 2.30 лева за литър. Ситуацията е необикновена, като се има поради, че дребните търговци нормално поддържат много по-ниски цени спрямо огромните вериги.
Благоевградска област се подрежда на второ място по най-скъпи горива в страната. Големите вериги бензиностанции там оферират дизела за 2.37 лева за литър, а всеобщия бензин - за 2.30 лева за литър. При дребните търговци се вижда по-голяма разлика в цената. На места А 95 се предлага за 2.25 лева, а дизелът за 2.28 лева за литър.
Сравнението по области на Fuelo демонстрира, че в областите Русе, Ямбол, Хасково, Пловдив и Добрич е най-изгодно да се зареди резервоарът, защото там се поддържат едни от най-ниските цени в страната. В област Русе междинните цени са много по-ниски от тези за страната - 2.21 лева за А-95 и 2.24 лева за дизела.
Интересно е да се означи, че в областите, в които има бензиностанции на водача на " Воля " Веселин Марешки - VM Petroleum, цените на горивата на по-големите търговци са доста по-ниски. В страната има общо 17 бензиностанции от тази верига - в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Силистра и други. Цените във веригата са идентични - 2.09 лева за литър бензин и дизел. Те се резервират, въпреки преди дни Комисия за защита на конкуренцията да наложи санкция на компанията на Марешки поради продажба на горива под себестойност. Производството бе формирано по искане на " Лукойл България ", " Еко България ", " Нис Петрол ", " Петрол ", " ОМВ България ", " Ромпетрол България " и " Синергон Петролеум ". Санкцията обаче е на процедура алегорична и няма по какъв начин да промени пазарната политика на компанията.
В Бургаска област " Лукойл " предлага бензин и дизел за 2.19 лева./ л. Такива са и цените в бензиностанция " ЕКО ". " Шел " държи по-високи стойности, само че все пак в региона има и цени от 2.22 лева за литър дизел и бензин. Малко-по високи са цените в " ОМВ " - 2.25 лева за литър. Подобна наклонност при цените се вижда и в област Варна.
В София разнообразието от цени при главните горива е много по-значително и огромните търговци не се въздействат от по-ниските цени на сътрудниците си. " Шел ", " Лукойл ", " ЕКО " и " ОМВ " оферират бензина за цени от 2.26 лева л до 2.38 лева л и дизела - от 2.28 до 2.36 лева л. Специалните горива са с много по-високи стойности - А-98 да вземем за пример се предлага за 2.68 лева от " Лукойл ". По-малките търговци на горива в Софийско оферират главните горива на цени от 2.20 лева./л, а тук-там даже за 2.15 лева за дизела и бензина.

Дори и при междинните стойности обаче цените на горивата у нас са все по-недостъпни. В съпоставяне с другите страни от Европейски Съюз бензинът и дизелът са най-евтини, само че в това време " изяждат " най-голяма част от приходите. По индикатора за досегаемост България е последна в Европейски Съюз. Средностатистическият българин би трябвало да отдели цели 5.46% от дневната си отплата от близо 41 лв., с цел да си купи литър бензин. За съпоставяне - на междинния румънец му стига единствено 1%.
В страни като Франция, Испания и Австрия хората отделят по-малко от % от дневната си заработка, с цел да платят литър бензин. Шофьорите у нас изразходват приблизително към 94 литра за година, което " изяжда " 1.39% от заплатата, съгласно " Блумбърг ". " Ниските приходи и приблизително високите цени на бензина затрудняват българите да изпълнят резервоара “, разясняват специалистите, изготвили класацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР