Цените на акциите в Азия и щатските индексни фючърси отчитат

...
Цените на акциите в Азия и щатските индексни фючърси отчитат
Коментари Харесай

Акциите и доларът поевтиняват заради заплахата от война със Северна Корея

Цените на акциите в Азия и щатските индексни фючърси регистрират намаления през днешния ден, откакто вложителите се насочиха към активите убежища, като щатските държавни облигации, златото и японската йена на фона на ескалацията на напрежение на Корейския полуостров и изказването на Пхенян, че обмисля проекти за нахлуване над Гуам.

Говорител на армията на Северна Корея съобщи, че страната " деликатно изследва " проекти за ракетна офанзива против щатската територия, където има огромна база на американската войска.

Коментарът пристигна часове, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвести Северна Корея, че всяка опасност ще бъде посрещната с " огън и гняв ", което раздруса международните финансови пазари.

Загубите на финансовите пазари постепенно се задълбочаваха денем.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI падна с 0.7%, до момента в който японският Nikkei изгуби 1.5%.

Южнокорейският главен показател KOSPI, който бе измежду най-добре представящите се в света от началото на годината, падна с 0.9%, до момента в който корейският вон поевтиня с към 0.7%, до 1 136.4 по отношение на $. И показателят, и южнокорейската валута се обезцениха до над едномесечни дъна.

Финансовите пазари преди имаха податливост бързо да се отърсват от периодическото дрънкане на оръжие от страна на Северна Корея, само че напрежението не стихва от началото на годината на фона на информацията, че страната напредва с програмата си за балистични ракети и възходящото незадоволство на Тръмп във връзка с Пхенян.

" Разпродажбите евентуално няма да продължат дълго, защото и Тръмп, и Ким Чен-ун просто приказват и не подхващат военни дейности, " споделя Томоаки Фуджий от Akatsuki Securities Inc в Токио.

" Спадът на пазарите продължи единствено седмица през април, когато напрежението сред двете страни ескалира, откакто Северна Корея изстреля балистична ракета. И двете страни знаят, че няма връщане обратно, откакто натиснат бутона, " споделя Фуджий.

Други обаче считат, че Северна Корея няма желание да отстъпва.

" Напрежението ще продължи да се повишава и в последна сметка може да се трансформира в събитие от вида 'черен лебед', което пазарите не обмислят внимателно, " споделя Стив Ханке, учител по приложна стопанска система в Университета Джон Хопкинс.

Макар че Ханке не чака продължителни разпродажби при по-рисковите азиатски активи, той счита, че като клас активите убежища евентуално са подценени сега.

Доларът поевтиня с 0.4% по отношение на японската йена, до 109.84, падайки до най-ниските си равнища от средата на юни.

Еврото изгуби 0.6%, до 128.92 йени, и падна с 0.1% по отношение на $, до 1.1735.

Доларовият показател, който следи представянето на $ по отношение на кошница от шест други съществени валути, остава съвсем без смяна за деня на равнище от 93.646 пункта. През предходната седмица показателят падна до 15-месечно дъно от 92.548 пункта.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни скъпи бумаги падна до 2.249%, откакто във вторник затвори на равнище от 2.282%.

Щатските показатели записаха намаления през вчерашния ден, откакто обещанието на Тръмп да отговори нападателно на севернокорейските закани провокира разпродажби в късния следобяд.

Златото нарастна с 0.4%, до 1 265.18 $ за тройунция, отдалечавайки се от достигнатите в миналата сесия двуседмични дъна.

Цените на петрола продължиха да се намаляват, откакто износът на основни страни от ОПЕК набъбна, макар новините за по-малки доставки от страна на Саудитска Арабия.

Цената на щатския лек недопечен нефт се намали с 15 цента, до 49.02 $ за барел, до момента в който цената на петрола от сорта брент изгуби 21 цента, до 51.93 $ за барел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР