Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се повишили

...
Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се повишили
Коментари Харесай

Между 30 и 200 % са поскъпнали някои медикаменти, използвани за лечение на Covid-19



Цените на дейните субстанции на основни лекарства са се повишили с сред 30 и 200 % поради нарушените търговски вериги, заяви в 12 епизод на подкаста „ На всяка цена “ икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Аркади Шарков . Дефицитът на основните съставки на част от антибиотиците и кортикостероидите да вземем за пример се почувства още предходната година, а в този момент усложнената Covid-19 ситуация в Индия прави казуса още по-сериозен. „ Много производители получават съставките от няколко компании, само че какво се случва, в случай че три от петте доставчика са в Индия “, разяснява Шарков. 

50 % от дейните субстанции за медикаменти да се създават в Европейски Съюз до 2025?  

За да отговори на казуса с нарушените вериги на доставки във фармацията, Европейският съюз си сложи задачата до 2025 година към половината от дейните субстанции да се създават в страните – членки. Според Аркади Шарков това е по-скоро пожелателна, в сравнение с действително изпълнима цел.  

Икономистът е безапелационен, че мудните дейности на равнище Европейски съюз са една от аргументите за последствията от пандемията от Ковид-19 на Стария континент. Централизираният метод при поръчването на ваксини се оказа не добре работещ, уверен е Шарков, съгласно който не са регистрирани спецификите на обособените страни – членки; не е съгласуван типът и количествата на поръчаните ваксини и са направени ред други пропуски. Именно това е един от факторите за бавната имунизация на популацията в Европейския съюз.  

Африка и Южна Америка – обект на „ студена “ имунизационна война  

Най-нискодоходните страни по света, чиито достъп до ваксини е мощно усложнен, ще се окажат „ полесражение “ в „ студената война “ за въздействие сред Китай, Съединените щати и ненапълно Германия, уверен е Аркади Шарков. Към момента към страните в Африка се насочват главно ваксини на „ Астра Зенека “ по механизма „ Ковакс “, само че стои въпросът желаеме ли цялото население на този континент да бъде имунизирано единствено с един препарат, разяснява икономистът и обърна внимание на ниската цена и спекулациите към успеваемостта на препарата, създаден от Оксфорд/Астра Зенека.  

Това са единствено част от акцентите от новия брой на подкаста „ На всяка цена “, който може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР